Dietní bramborový salát po kterém není těžko
(Tony Linhart v časopise: "Chatař a chalupář, str. 39, čís. 12, 1997, žlučníková dieta)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 šálky vařených lojovitých brambor, nakrájených na plátky
  • 200 g kořenné zeleniny: mrkve, celeru a petržele
  • 1/4 šálku sterilovaného hrášku (můžeme vynechat)
  • 1/4 šálku sekané pažitky nebo i sušené
    Zálivka pro opatrné:
  • troška rostlinného oleje, citrónová šťáva (popř. zředěného vinného octa), práškový cukr, sůl, špetka pepře, třeba i lžička plnotučné hořčice - to vše podle chuti
    Zálivka pro více odvážné:
  • 1 kelímek kysané smetany, sůl, práškový cukr, citrónová šťáva, bílý mletý pepř

    Postup přípravy:
  • Do salátové mísy vložíme plátky brambor, přidáme uvařenou a pokrájenou kořennou zeleninu, hrášek a sekanou pažitku.
  • Tradiční kyselou okurku netradičně vynecháme a syrovou cibuli nahradíme aromatickou pažitkou.
  • Salát necháme několik dní rozležet v chladu a pak podáváme např. s "Dietním kaprem podle kněžny Zahájské".
  • Poznámka: První zálivku je dobré promíchat ještě s teplými bramborami, dostanou lepší a zajímavější chuť.

    Obdobný dietní bramborový salát v DDK:
  • Bábinčin bramborový salát s "Moravankou"

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]