Le Tartiflette ze Savoie
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 193, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, francouzská kuchyně kuchyně)
Le Tartiflette - je typické savojské jídlo. V originálním receptu je doporučováno použít sýr "Reblochon" vyráběný v tomto regionu, stejně jako suché bílé savojské víno. Toto víno může být obtížné sehnat a proto je můžeme nahradit bílým burgundským (Chablis, Saint Veran, Macon Village) nebo Muscadet z regionu Loire, případně obdobným moravským vínem. Reblochon je plochý, kulatý sýr z horské oblasti Haute-Savoie, který se prodává celý, nebo po půlkách. Je trochu lisovaný a vyrábí se z kravského plnotučného syrového mléka. Je několikrát omýván, ručně osolen a během stárnutí často obracený až získá oranžovo-žlutou kůrku, jejíž povrch je trochu pokrytý bílou plísní. Jestliže neseženeme Reblochon, můžeme použít např švýcarský sýr "Gruyere", nebo jiné podobné a nám dostupné tvrdší sýry. Jídlo je nejčastěji podáváno se zeleným hlávkovým salátem. Tento pokrm se nedoporučuje pokud držíme dietu, ale je velmi dobrý! . . .
Suroviny pro 6 porcí:1 kg oloupaných brambor, na plátky1 středně velká cibule, na tenké řezy250 g anglické slaniny, na malé krychličky1 sýr Reblochon (nebo 400 g švýcarského sýra Gruyére)3/4 šálku bílého vína (zbytek uchováme v lednici a servírujeme spolu s pokrmem Tartiflette)2 lžíce olejesůl a pepř.
Postup přípravy:Plátky brambory povaříme 20 minut v páře.Na velké pánvi ohřejeme olej a lehce osmahneme plátky cibule, přidáme nakrájenou anglickou slaninu.Vše zahříváme na středním ohni po dobu asi asi 10 minut, tj. až cibule změkne.Pokud je potřeba tak s tím zamícháme.Pak přidáme plátky brambor a přelijeme vše vínem, osolíme a opepříme.Vaříme na středním ohni 10 minut a občasně směs promícháváme.Rozkrojíme kolečko sýru Reblochon horizontálně na dva díly; jestliže použijeme jiný sýr (např. Gruyére) nakrájíme z něho tenké proužky.Polovinu brambor rozprostřeme na zapékací misku.Na vrstvu brambor položíme půlku sýru Reblochon nebo polovinu množství jiného sýra (např. Gruyére).Tuto vrstvu překryjeme zbývajícím množstvím brambor a zakončíme pokladením zbývajícího sýra.Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180°C na dobu asi 20 minut.
Poznámka DDK:
Savoie, Savojsko - patří do jihovýchodní kulinářské oblasti Francie spolu např. s Provence, Dauphine, Comté-de-Foix aj. Vysoké hory, alpské horské pastviny, horská jezera, prudké bystřiny a hluboké lesy nabízejí své bohatství pro gastronomické využití: zvěřinu, vzácné horské ryby, maso mléko, smetanu a sýry, houby a jiné lesní plodiny. Stejně jako v sousední oblasti Dauphiné jsou zde oblíbené zapékané brambory - gratiny. Jsou to např. "gratin savoyard" - ze sýrem beaufort a zalité jen vývarem, "gratin de pommes de terre aux cépes á la douvainoise" neboli gratin po devónsku, který obsahuje hříbky, sýr gruyére a to vše je před zapečením zalité smetanou. Do této skupiny patří i "farçon (farson)" - bramborová kaše, rozmíchaná s vejci, mlékem, máslem a kořením a zase zapečená v troubě. Ze sýrů z této oblasti je nutno zmínit kravské sýry: beaufort, reblochon, tamie, tomme-grise a z kozích sýrů např. chevrotin, hauteluce. V této alpské části Francie je oblíbená také fondue jako "fondue savoyarde" (savojská fondy), jež je tak typická pro všechny alpské části Francie sousedícími se Švýcarskem (např. jako je v severovýchodní kulinářská oblast Franche-Comté), - ale to je již jiná kapitola. Horní Savojsko patří mezi oblíbené lyžařské oblasti. Mezi nejnavštěvovanější lyžařská střediska patří Val d´Isere a Tignes, které společně vytvářejí lyžařskou oblast Espace Killy, rozkládající se na svazích alpského masivu La Vanoise. Velmi známými městy jsou Chamonix a Isere se středisky Les Deux Alpes a Alpe dˇHuez. Při naší lyžařské návštěvě jistě neopomeneme ochutnat pravou "tartiflette" s pravým sýrem reblochon.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)