Opečené brambory k roastbeefu
(Delia Smith, gastronomický TV seriál, 2003 )
Součástí slavnostního anglického oběda jsou vedle roastbeefu neboli hovězí pečeně, yorkshirského pudinku také opečené brambory.
Teď si ukážeme, jak připravit tyto chutné a správně opečené brambory právě pro tuto chvíli. Pokud děláme anglický oběd se všemi těmito třemi složkami, tak dbáme, aby opečené brambory a yorkshirský pudink byly hotovy ve stejnou dobu. Brambory vyndáme z trouby nejdříve a pak teprve potom yorkshirský pudink, který musí být na stole ještě čerstvý, a je dobré ho jíst vzápětí.
Suroviny:
  • 1 kg středně velkých brambor, asi stejné velikosti, nejlépe červená odrůda
  • 7 lžíc tuku vypečeného z hovězí pečeně roastbeefu
  • pepř a sůl


  • Postup přípravy:
    Vezmeme skutečně dobrý, těžký pekáč na pečení. Z hovězí pečeně jsme sebrali téměř všechen tuk a tento vypečený tuk použijeme. Nalijeme 7 lžíc hovězího tuku na plech. Zvýšíme teplotu trouby asi na 3/4 výkonu a necháme v troubě plech s tukem asi 10 minut nahřát až tuk začne trochu syčet. Předtím ještě nasypeme brambory do vroucí osolené vody a necháme je vařit asi 10 minut - ne déle (abychom je nepřevařili pro další krok - DDK). Po 10 minutách z brambor scedíme vodu (tu si uchováme do šťávy k masu), hrnec zakryjeme pokličkou, vezmeme ho do rukou a pořádně, ale opravdu energicky s ním zatřepeme. (Musíme však přiměřeně, abychom je přílišnou horlivostí zase úplně nerozdrtili - DDK). Brambory potřebují pro další úpravu trochu drsnější zacházení. Uvidíme, že budou mít po této proceduře povrch načechraný no a právě to potřebujeme. Když tyto roztřepané okraje dáme do horkého tuku, tak budou brambory na povrchu pěkně dohněda zbarvené a křupavé.
    Musíme dát přitom pozor ať se nespálíme a raději si vezmeme rukavice. Vyndáme tedy plech s nahřátým tukem z trouby a postavíme ho na oheň na sporák. (Tady teď vidíme, proč je tak důležité, no velmi důležité mít na pečení dobré, ohni odolné nádobí). Musíme mít takové plechy, abychom je mohli dát přímo na oheň sporáku. Plamen nemusí být silný, stačí jen nižší teplota, ale taková, aby tuk zůstal horký, když do něho vkládáme brambory. Přece jen tato procedura určitou dobu trvá. Teď tam dáme první brambor a uvidíme, co to udělá. Jakmile přijde brambor do tuku, zasyčí to, ale postupně je tam naskládáme všechny. Když je dáváme do horkého tuku, tak trochu je přidržíme (opět pozor na ruce!) a pomocí lžičky přelijeme tukem vybraným z plechu. Pak je dáme zpátky do horní části trouby a zatímco dole nahříváme pekáč s tukem na yorkshirský pudink (viz odkaz).

    Odkazy na další součástí slavnostního anglického oběda:
  • Roastbeef dle Delia Smith
  • Yorkshirský pudink

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]