Jednoduše upečené brambory
(MF dnes - Magazín a "My rádi jíme", TV Prima, 2000)

Suroviny:
  • brambory
  • máslo nebo sádlo, případně olej
  • sůl
  • kmín

  • Na náplň: tvaroh, mléko nebo smetana, česnek

    Postup přípravy:
    Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými otvory. Přidáme olej s máslem nebo na sádlem, osolíme, případně okmínujeme a promícháme. Pak povrch stlačíme do souvislé vrstvy a pečeme pod poklicí na středním plameni 15-20 minut. Obrátíme (ale nemusíme) a opečeme i z druhé strany. Máme-li doma málo brambor, můžeme jednu třetinu uvedeného množství nahradit nastrouhanými jablky.

    Jiná varianta jednoduše pečených brambor:
    Brambory upečeme v troubě. Upečené brambory pak na jedné straně nařízneme křížkem a bramboru zmáčkneme tak, aby se rozevřela v místě řezu. Vytvořenou kapsu naplníme např. tvarohem rozředěným mlékem nebo smetanou a s přimíchaným česnekem aj. pomazánkami tohoto typu. Můžeme také do řezu vložit tvarůžek a zapékat. Pečení brambor můžeme urychlit, když si je předvaříme ve vodě do poloměkka, nebo částečně rozděláme v mikrovlnné troubě (5 minut) a pak dopečeme v troubě.
    Zatímco se ryby připravují a jedí, pečou se již v popelu brambory "á la Wernerié". "Jaké to jsou, ke všem sakrům? Taky váš recept, že jo?" "To se rozpůlí brambory ve slupce, do každého se zevnitř udělá důlek, do toho přijde kousek buřta, kousíček slaniny, dvě kapary, nudlička citrónové kůry, hrášek sardelové pasty a pak se k sobě přiloží, stáhnou drátkem tadyhle a zahrabou se do popela." "Hergot, člověče mlčte už," zařval Oskar Nedbal, rozpřáhl se na mne pravičkou a v očích měl vraždu.
    (Vilém Verner, 1892-1966: "Sedí rybář u vody", 1948)


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]