Vařené nové brambory s tvarohovou (brynzovou) pastou a bylinkami
(Maryna Klimentová, Dr. Svatopluk Štampach: "Pochoutky z brambor", str. 56, Avicena Praha, 1982, upraveno DDK)
Suroviny:1 kg nových bramborsůl a kmín
Na tvarohovou pastu250 g měkkého tvarohu250 ml sladké smetanysůl3 lžíce pažitky, nadrobno nasekané
Postup přípravy:
Nové brambory oškrábeme, uvaříme v osolené vodě s kmínem, uvařené scedíme a dáme do nahřáté mísy, zakryté pokličkou. Brambory přelijeme tvarohovou omáčku nebo ji podáváme zvlášť, - každému dáme malou misku s omáčkou, do které si kousky brambor namáčí.
Příprava tvarohové omáčky:
Měkký tvaroh prolisujeme, našleháme se smetanou, přidáme sůl a hodně jemně nasekané pažitky. Do zálivky je možno přidat i dvě vařená, jemně nasekaná vejce.
Tvaroh můžeme zaměnit za pikantnější brynzu. Kterou rozdrobíme smícháme se smetanou nasekanou petrželkou a osolíme podle chuti - brynza je již dost slaná. Posypeme osmahnutou cibulkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME