Brdlajs - jihočeská bramborová buchta
(Růžena Černá, Volduchy, recept pro časopis: "Chatař a chalupář" 1999, 1. místo v soutěži čtenářů, česká kuchyně)
Jihočeský brdlajs, někde prý nazývaný "tolič" nebo "hluchec", "litina" - je v troubě dozlatova upečená varianta kynutého bramboráku se škvarečky. Proti kynutému bramboráku těsto obsahuje o hodně více mouky a postrádá typické bramborákové koření - majoránku. Jde spíše o bramborovou buchtu, kterou můžeme podávat jako samostatný pokrm; hodí se jako příkrm k bramborové polévce nebo jako příloha ke kyselému zelí s uzeným masem nebo i k hrnku kávy. Brdlajz či hluchec byl pečen dyšinskými hospodyňkami během "Dyšínských folklorních slavností" už v roce 2002. Tehdy zde poprvé také proběhla soutěž o nejchutnější "hluchec", který je zde považován za místní tradiční pokrm - bramborovou buchtu.
Bramborová buchta-ilustrační fotoSuroviny na dva plechy:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g syrových brambor, nastrouhané
  • 250 g vařených brambor, prolisované nebo nastrouhané
  • 50 g droždí
  • 2 vejce
  • 3/4 až 1 litr mléka
  • 250 g pěkných škvarečků vyškvařeného ze sádla nebo z tučného masa
  • 100 g sádla (nebo olej napůl se sádlem)
  • 80 - 100 g česneku
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka.
  • Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným bramborům vařeným, směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo drobně usekané osmahnuté maso.
  • Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto.
  • Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu).
  • Plechy hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm.
  • Pečeme při 250°C do zlatohněda - až je "brdlajs" pěkně křupavý.

    Poznámka DDK:
    Bramborák kynutý
    - pro porovnání má dle receptu v "České kuchařce" od Juliany A. Fialové toto složení: 1/2 kg syrových brambor, 1/2 kg vařených brambor, 3-4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 125 ml mléka, 1 lžička cukru, 50 g droždí, 200 g tučného masa nebo škvarků, 2 stroužky česneku, sůl, rovná lžička majoránky, pepř, sádlo na pekáč. Jinak postup je stejný jak je popsáno výše. To jenom pro úplnost.
    Bramborovou buchtu - v jiné variantě můžeme připravit také tak, že nejdříve umícháme kynuté těsto pouze z mouky, necháme je vykynout a teprve potom do těsta zamícháme nastrouhané a vymačkané syrové brambory, přidáme česnek, nalejeme na plech a upečeme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]