Brambory plněné šunkovou směsí pečené v troubě
(Recept časopisu Elle, zařazeno do DDK v říjnu 2004)
Suroviny:12 brambor, pevné a tvrdé, podlouhlého tvaru3 šalotky či jarní cibulky, oloupané nakrájené30 g másla, rozpuštěné100 g chlebové střídky100 ml studeného mléka150 g dušené šunky (nebo libového uzeného), nasekaná300 ml bílého vína1 lžíce smetany100 g drůbežího vývaru2 bobkové listypepř
Postup přípravy:
Chlebovou střídu namočíme do mléka. Očištíme neloupané brambory, odkrojíme z nich podélně vrchní část (vršek), vnitřek vydlabeme a nasekáme. Na mírném ohni krátce osmahneme šunku (uzené) se šalotkou, přidáme bílé víno a pepř. V míse smícháme tuto směs s rozmělněnou namočenou střídkou, s vnitřky brambor a smetanou. Opepříme, ale raději nesolíme, neboť uzená masa bývají často dosti slaná. Brambory naplníme směsí, naskládáme je na plech a mírně pokropíme rozpuštěným máslem s vývarem. Do pekáče vložíme bobkové listy. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu při teplotě 150°C (plyn na stupni 5) a občas podlejeme. Podáváme s hlávkovým salátem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME