Řecké brambory jachni - Patates jachni (2x)

Řecké brambotry jachni I - Patates jachni
(Marthy Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 154, Nakladatelství Metramedia Praha, 200, řecká kuchyně)
Olympijský olivový věnec - Athény 2004Suroviny:
  • 1 kg brambor, oloupané, na půlměsíčky
  • 1 šálek oleje
  • 3-4 rajčata nebo 2 lžíce protlaku
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • trocha cukru

    Postup přípravy:
    Očištěné brambory nakrájené na půlměsíčky necháme jednu hodinu odstát ve vodě, aby se snížil obsah škrobu a nevytvořila se později příliš hustá omáčka. Cibuli nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme a necháme zesklovatět na horkém oleji. Když cibule malinko zezlátne, přidáme k ní do hrnce brambory a vše zamícháme. Po chvilce přidáme propasírovaná rajčata (nebo oloupaná a nasekaná - DDK), případně zředěný protlak. Osolíme opepříme, přidáme česnek a trochu cukru. Podlijeme šálkem vody, uvedeme do varu. Obsah nádoby necháme jen pomalu probublávat na mírném ohni, dokud brambory nejsou měkké a voda se nevsákne. Podle druhu brambor to může trvat docela dlouho. Podáváme jako samostatné jídlo se salátem nebo jako příkrm k různým masům.
    nahoru

    Řecké brambory jachni s mrkví (nebo cibulí) - Patates jachni II
    (Marthy Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 155, Nakladatelství Metramedia Praha, 2000, řecká kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg oloupaných brambor, na půlměsíčky
  • 1 šálek oleje
  • 2 cibule, nadrobno nakrájené
  • 2 lžíce celerové natě, nadrobno nasekané
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2-3 mrkve (nebo cibule šalotky) nastrouhané či nakrájené na tenké plátky
  • 4 zralá rajčata nebo 2 lžíce protlaku zředěného vodou
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
    Očištěné a nakrájené brambory nakrájíme na půlměsíčky a necháme asi hodinu vyluhovat ve vodě. Na oleji osmahneme dozlatova cibulku, přidáme oloupaná nakrájená rajčata nebo zředěný protlak. Přidáme mrkev, celerovou nať, sůl, pepř a vše podlijeme šálkem vody. Uvedeme do varu a povaříme asi 5 minut, než vložíme do hrnce brambory. Brambory by měly být do poloviny zakryté vodou, takže je-li třeba, přidáme ještě trochu vody. Uvedeme kapalinu do varu a vaříme na středním ohni jen částečně zakryté pokličkou, dokud se voda nevyvaří a nevsákne. Podáváme jako samostatné jídlo s hlávkovým salátem nebo k různým masům.

    Poznámka DDK:
    Salátové brambory
    - s červenou slupkou jsem dusil poměrně dlouho, k nevíře skoro 3 hodiny. Doporučoval bych je napřed trochu předvařit a pak kratší dobu dusit postupem jak je výše uvedeno. Záleží, ale na druhu brambor. Jahni jsem podával s plátky marinovaných kuřecích prsíček protkaných větvičkami rozmarýnu a krátce osmahnutými na oleji. Náramně se to vše k sobě hodilo.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]