Řecké pečené brambory (2x)
Řecké brambory s citrónem a oregánem - Patates lemonates riganates
(Marthy Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 154, Nakladatelství Metramedia Praha, 200, řecká kuchyně)
Suroviny:1 kg brambor, očištěné, na půlměsíčky4-5 lžíc másla1 lžička oregána1-2 stroužky česnekusůl a čerstvě mletý pepřšťáva ze 2 citrónů
Postup přípravy:
Brambory nakrájené na půlměsíčky necháme jednu hodinu odstát ve vodě, aby se vyloužil nadbytek škrobu. Pak je osušíme a vložíme do nádoby, kde je polijeme citrónovou šťávou a pořádně promícháme. Tím zajistíme jejich křupavost po upečení. Brambory rozložíme na pekáč, zalijeme máslem, osolíme, opepříme, přidáme česnek a posypeme oregánem. Po podlití vodou je pečeme asi hodinu při 180°C. Pokud je třeba, trochu je podlijeme i během pečení.
nahoru
Řecké brambůrky pečené v troubě - Patatules furnu
(Marthy Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 156, Nakladatelství Metramedia Praha, 200, řecká kuchyně)
Suroviny:1 kg brambor2 šálky vývarusůlpaprika1/4 šálku máslajemně nasekaná zelená petrželka nebo také kopr2 lžíce másla
Postup přípravy:
Vybereme drobné brambůrky, které očistíme a dáme do hrnce s vývarem a jedním šálkem vody. Uvedeme do varu a vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Mezitím rozpustíme na pekáči máslo, přidáme scezené brambůrky, zamícháme, osolíme a posypeme paprikou. Pečeme v troubě na středním ohni (180°C) z obou stran asi 15 minut, dokud nejsou měkké a nemají pěknou načervenalou barvu. Občas je během pečení promícháme lžící, aby se propekly ze všech stran. Nakonec vmícháme 2 lžíce másla, zelenou petrželku. Podáváme s různými druhy masa.
ZPĚT do kapitolyHOME