Bramborové koblihy slané
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 198, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 250 g prolisovaných studených vařených brambor
  • sůl
  • 300 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • kvásek ze 2 lžíc mléka, špetky cukru a 20 g droždí
  • 150 až 200 g uzeného vařeného masa nebo šunky
  • olej na smažení

    Postup přípravy:
    Brambory smícháme s moukou. V míse smícháme máslo, žloutky, kvásek, přidáme směs mouky a brambor, osolíme a vypracujeme tužší těsto jako na koláče. Necháme je v teple vykynout a pak vyválíme 2 pláty silné asi 3/4 cm. Malým kulatým vykrajovadlem naznačíme na jeden plát kroužky (nebo podle talířku) a do středu dáme usekané maso. Druhým plátem je přikryjeme, kolem nádivky prsty zmáčkneme a vykrojíme koblížky. Naklademe na nahřátý plech, zakryjeme ubrouskem a necháme zvolna kynout. Vykynuté klademe vrchní stranou dolů do rozpáleného oleje. Jakmile se začnou smažit, plamen zmírníme. Podáváme jako zákusek k čaji nebo vínu.

    Poznámka DDK:
    Náplně koblih
    - můžeme libovolně obměnit a místo masa např. u vegetariánů použít sýry (mozzarela, strouhaný ementál aj.), zeleninové směsi, rostlinné maso Robi a pod.

    Sladké bramborové koblihy - z uvedeného těsta upečeme, když do něho zamícháme 1 a 1/2 lžíce moučkového cukru a naplníme je hustou marmeládou.

    Bramborové vdolky či lívance - získáme, když místo žloutků přidáme 1 vejce, umícháme tužší těsto. Pak uděláme z vykynutého těsta kuličky (tj. vynecháme úplně náplň), prsty je zploštíme. Placičky dáme na pomoučený plech vykynout, zakryté ubrouskem. Vykynuté je zvolna usmažíme na tuku, asi tak jako když děláme langoše.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]