Brambory nakyselo s koprem
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 186, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg syrových brambor
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá špetka kmínu
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíce usekaného kopru
  • ocet - podle chuti
  • 1 špetka cukru - podle chuti
    Na jíšku:
  • 1 lžíce másla a 1 1/2 lžíce hladké mouky, 250 ml kyselé smetany
    Na úpravu viskozity:
  • masový nebo zeleninový vývar - může být z kostky

    Postup přípravy:
    Oloupané brambory nakrájíme na kolečka, vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo. Osolíme a přidáme malou špetku tlučeného kmínu. Chvíli brambory dusíme ve vlastní šťávě, pak zalijeme do roviny vývarem nebo vodou a dusíme doměkka za občasného a opatrného promíchání. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou s rozkvedlanou moukou a s přídavkem přiměřeného množství vývaru k úpravě na požadovanou viskozitu. Upravíme chuť cukrem nebo octem do sladkokysela a přidáme nasekaný kopr.
    Obměna pokrmu: jíšku zalijeme ještě malým množstvím odvaru z 1 bobkového listu a 2 zrnek pepře.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]