Brambory nakyselo s koprem
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 186, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
1 kg syrových brambor1 lžíce másla1 malá špetka kmínu250 ml smetany1 lžíce usekaného kopruocet - podle chuti1 špetka cukru - podle chuti
Na jíšku:1 lžíce másla a 1 1/2 lžíce hladké mouky, 250 ml kyselé smetany
Na úpravu viskozity:masový nebo zeleninový vývar - může být z kostky
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka, vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo. Osolíme a přidáme malou špetku tlučeného kmínu. Chvíli brambory dusíme ve vlastní šťávě, pak zalijeme do roviny vývarem nebo vodou a dusíme doměkka za občasného a opatrného promíchání. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou s rozkvedlanou moukou a s přídavkem přiměřeného množství vývaru k úpravě na požadovanou viskozitu. Upravíme chuť cukrem nebo octem do sladkokysela a přidáme nasekaný kopr.
Obměna pokrmu: jíšku zalijeme ještě malým množstvím odvaru z 1 bobkového listu a 2 zrnek pepře.
ZPĚT do kapitolyHOME