Granátnícký pochod neboli "Grenadýrmarš"
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000, A. Brehmen a kol: "Bezmasá kuchařka", Český literární klub, Praha 1991, maďarská kuchyně)Grenadýrmarš - je původem maďarský pokrm "Gránátos kocka", který je i zde také spíše znám pod názvem - "grenadirmars". Historie jeho názvu je celkem zábavná. Stalo se to za napoleonských válek. kdy rakouská armáda měla velké problémy se zásobováním a kuchaři měli k dispozici pouze sušené těstoviny a několik brambor. Z toho měli připravit jídlo pro statečné a utrmácené vojáky. Maďaři, kteří tehdy sloužili v rakouské císařské armádě "vylepšovali" svoje porce mletou paprikou, která pokrm nádherně obarvila, ochutila a ovoněla. A tak jídlo zrozené z nouze přecházelo z generace na generace, rozšířilo se i do sousedních zemí a v Maďarsku je dodnes oblíbené.
Suroviny:800 g vařených brambor ve slupce400 g uvařených flíčků1 větší cibule1/2 lžičky sladké papriky50 g žampionů (česká verze, nejsou nutné)bazalka (česká verze, není nutná)sůl, pepř3 lžíce oleje na smažení
Příloha: hlávkový salát
Postup přípravy:
Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, žampiony, přidáme uvařené těstoviny a brambory, které jsme oloupali a nakrájeli na drobné kousky. Osolíme, okořeníme a řádně promícháme.
Poznámka DDK:
Autor ve své kuchařce - doporučuje smíchat těstoviny (např. flíčky) s brambory s cibulkou natřásaním hrnce (nemíchat!). Až při podávání přidává sladkou papriku, jak to dělali císařští granátníci) a ještě přimastí pokrm máslem.
Další variantu - pokrmu můžme porovnat v poznámkách DDK u receptu Uhlířina" - receptu našich českých babiček
ZPĚT do kapitolyHOME