Bramborový "šterc"
(Výpisky receptů ze sbírky MUDr. Zdeny Čermákové, Luhačovice, 1970, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 200 g krupice
  • 800 g brambor
  • 50 g tuku
  • voda
  • sůl

    Postup přípravy:
    Krupici opražíme na tuku, zalijeme vodou z brambor. Podusíme a smícháme s uvařenými a scezenými bramborami nebo můžeme i v troubě zapéci. Při podávání polijeme máslem. Vhodným doplňkem je svařený kompot ze sušených švestek.
    »"Žili o bramboru. Měli je ráno, v poledne a večer; někdy k nim trochu kysela nebo nemaštěného zelí se zapráškou. Časem přinesla matka na stůl úkrop, na jaře s mladými kopřivami nebo opychem, občas také pokroutky ze strouhaných bramborů s trochou mouky v troubě upečené, pak roztrhané, vodou spařené a rozpáleným máslem polité."«
    (Alois Jirásek, 1851 - 1930: "U nás")
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]