Zapečené pórky ve smetanové omáčce
(Z časopisu "Svět kuchyně, předpis 30, Radian s. r. o. Havířov, 2002)
Pórky ve smetanové omáčce- zdobené petrželovou natí a posypané tvrdým nastrouhaným sýrem je jídlo, na kterém si jistě pochutnáme. Zapékané pórky podáváme např. ke karbanátkům spolu s vařenými bramborami a zeleninou. Jedna porce dle rozpisu má 390 kcal a je dobrým zdrojem vitamínů C, železa a vlákniny.
Zapečené pórky ve smetanové omáčceSuroviny:
  • 1 kg pórků, očištěné - jen světlá část
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce sladké smetany
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1 špetka muškátového oříšku, strouhaného
  • bílý pepř podle chuti
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra

    Postup přípravy:
  • Světlou část pórků, odřízneme, rozpůlíme, důkladně ještě omyjeme a spolu s muškátovým oříškem 230 minut vaříme ve 2 litrech vody.
  • Pekáček z varného skal vymažeme jednou lžíci másla.
  • Pórky vyjmeme z vody, necháme dobře okapat a naskládáme je do pekáčku.
  • Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku.
  • Za stálého míchání postupně k jíšce přiléváme mléko a mícháme až vznikne viskoznější omáčka.
  • Omáčku necháme za míchání několikrát projít varem a nakonec přidáme smetanu, sůl a pepř.
  • Uvařené pórky polijeme omáčkou, posypeme petrželkou a sýrem.
  • Zapékáme při teplotě 220°C až sýr zrůžoví.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]