Pórkový mozeček
(Recept z neznámého časopisu březen 2011)
Pórek - má příznivé vliv na lidské zdraví, což znali už lidé v antickém Římě. K jeho největším ctitelům patřil také neblaze proslulý císař Nero. Dokonce kvůli němu získal přezdívku pórkožrout. Považoval se totiž za skvělého řečníka i pěvce a věřil, že mu pór posiluje hlasivky. Robustní zelenina s bílým koncem stonku účinně působí na mnohé tělesné neduhy. Kvůli svým diuretickým vlastnostem (močopudnosti) by se měla mnohem častěji objevovat například ve výživě lidí trpících dnou či revmatickým onemocněním. Fosfor v něm obsažený zase výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobených věkem. V jednom stonku pórku průměrné velikosti se také skrývá osmina dávky draslíku a celá třetina kyseliny listové doporučovaných pro denní příjem u dospělého člověka. V zelené části má pórek až dvojnásobek vitamínů než v bílém dílu stonku. To je důvod, proč by se měly konzumovat rovněž jeho listy. To platí zejména u křehké jarní odrůdy pórku, určené ke spotřebě za syrova. Tato lahůdková zelenina pěstovaná ve skleníku připomíná trochu jarní cibulku, od níž se však liší plochými listy. Také chuť a vůně jsou v porovnání s cibulí kuchyňskou jemnější. Na našem trhu je čerstvý pórek k dostání po celý rok. Kromě tuzemské produkce se dováží rovněž z Nizozemska, Belgie a Francie, občas také z Turecka. Pórek dodává jídlu svou štiplavostí příjemný říz. Připravují se z něj polévky, saláty či mozeček, velmi chutný je také zapékaný. Významné místo zaujímá především v asijské, hlavně v čínské kuchyni. V této zemi se totiž vyskytuje daleko víc druhů pórku než u nás. Odlišují se křehkostí, vůní i stupněm štiplavosti a podle toho s nimi čínští kuchaři ve svých specialitách nakládají. Pórek patří k univerzálním typům zeleniny. Dá se využít při všech způsobech kuchyňské úpravy pokrmů. Třebaže je chuťově méně výrazný i aromatičtější než jeho příbuzná cibule, také u něj nutno uvážit, kdy se má do připravovaného jídla přidat. V pórku je mnoho nutričně i zdravotně cenných látek, například éterické oleje s obsahem síry, kyselina listová a samozřejmě také vitamín C. Nechybějí v něm ani vláknina či minerály, především zinek, mangan, selen a fosfor. Všechny jsou velmi důležité pro správný chod lidského organismu, a tak jen namátkou: Alicin, aromatická sirnatá látka obsažená v éterickém oleji, má preventivní, tišící i léčivé vlastnosti. Selen patří mezi antioxidanty. Zinek velmi příznivě působí na pokožku. Vláknina podporuje činnost střev a střevní mikroflóry. Pórek napomáhá rovněž prokrvení organismu a pozitivně působí v prevenci křečových žil. Navíc si na něm a pokrmech z něj připravených mohou pochutnat všichni, kdo nedrží přísnou šetřící dietu. Svou nízkou energetickou hodnotu splňuje i požadavky redukční diety. Sto gramů této zeleniny totiž přinese lidskému tělu pouhých 193 kJ a kromě toho neobsahuje ani žádný cholesterol.
Suroviny
  • 500 g pórku, bílé část
  • 40 g másla
  • sůl podle chuti
  • 4 vejce.

    Postup přípravy:
  • Očištěný pórek - hlavně bílou část nakrájíme na kolečka.
  • Kolečka dusíme na másla doměkka.
  • Měkký pórek zalijeme rozšlehanými vejci, podle chuti osolíme a vejce necháme strazit.
  • Pak podáváme s brambory nebo tmavým chlebem.
  • Na závěr můžeme pórkový mozeček posypat strouhaným sýrem a posypat pažitkou (není však nutné).

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]