Květákové karbanátky
(Petr Stupka "Kouzla a fígle", příloha časopisu "Zahradkář", červen 2010)
Květák - byl údajně aristokratem mezi brukvemi. Ve starověku byl nazýván "kyperským salátem". U nás v Čechách se většinou rozvařuje na nedobrou hmotu a nejčastěji se smaží v trojobalu. Nejlepší je lehce povařený v osolené vodě a následně může být vložen do salátů i teplých pokrmů anebo jen krátce osmažen. Je až překvapivé jak je květák je skvělý ve směsi z houbami, např. v míchanici s drobně nakrájeným květákem, který předem kratičce přelijeme vroucí vodou. (Petr Stupka)
Smažené květákové karbanátkySuroviny
  • 500 g květáku
  • 100 g čerstvých žampiónů
  • 50 g cibule
  • 3 vejec
  • sůl a mletý kmín
  • 30 g škrobové moučky
  • 50 g strouhanky
  • petrželová nať
  • olej na smažení

    Postup přípravy:
  • Očištěný květák nakrájíme na stejnoměrné kousky a krátce je povaříme ve vroucí vodě.
  • Okapaný květák rozsekáme v mixéru.
  • Na trošce oleje osmahneme cibulku, jen aby lehce změkla (dosklovita).
  • Přidáme oloupané žampióny a maličko mletého drceného kmínu.
  • Když žampióny zavoní lehce se již smaží, vmícháme nasekanou petrželovou nať a stáhneme hrnec z tepla.
  • Pak smícháme nasekaný květák, cibuli, žampióny, vejec, škrob a trochu strouhanky na hmotu.
  • Necháme ji krátce odpočinout, aby se strouhanka nasákla a svázala ji.
  • Ze vzniklé kaše vytvoříme namočenýma rukama stejnoměrné karbanátky, obalíme je ve strouhace a opečeme na oleji dozlatova.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]