Cuketový mls
(Příspěvek Lukáše Holuba do soutěže o "Zlatý recept" pořádanou přílohou časopisu "Zahradkář", květen 2010)
Cuketový mls s hromadou česneku - je jednoduché, ale chutné a jednoduché zpracování malých cuketek, které se nám na zahrádkách začínají "množit"a i v zelinářstvích jsou bohatě k dispozici. Podle Lukáše, autora soutěžního příspěvku, tento recept přinesla do rodiny jeho manželka a protože je výborné chuti začali pokrmu říkat "cuketový mls". V přípravě vyžaduje přídání poměrně většího množství, nejlépe českého aromatického česneku, třeba z vlastní zahrádky nebo koupeného na farmářského trhu. Cuketa je odrůda jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu neboť vznikla mutací. Běžným kultivarem cukety u nás je zejména Cucurbita pepo.Cuketám se také říká "cukíny", a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: "zucca". V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle,"zucchine", kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, "zucchini" či "zucchetti". Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Mladé cukety ani není třeba loupat. Častá sklizeň navíc rostliny nutí k opakované plodnosti. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4% sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu (až 5 mg %, jako např. u papriky) a minerálních látek, např. draslíku (360g/100), dále vápníku, hořčíku a fosforu. obsah sodíku je nízký. Draslík vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Cuketa sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné suroviny, jako je např. česnek
Suroviny:
  • 4 malé cuketky nebo 1 velká cuketa
  • grilovací koření z obchodu, podle potřeby
  • 1/2 másla
  • 10 až 20 stroužků českého řízného česneku

    Postup přípravy:
  • Cukety oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a pak ještě na půlměsíčky.
  • Na másle tyto kousky opečeme na pánvi
  • Opečené cukety nasypeme do pekáčku, posypeme grilovacím kořením a vmícháme rozmačkaný česnek.
  • Pečeme v troubě při 180°C asi 15 - 20 minut.
  • Ta hromada česneku však není nijak hrozivá, česnek pečením ztrácí pálivosti a stává se spíše aromaticky, nasládlý a dodá jídlu na chutnosti.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]