Tatarák z lilků
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 68, Svépomoc Praha 1989)
Baklažán neboli lilek - se nedá konzumovat jako např. rajčata a papriky v syrovém stavu. Tepelně se baklažány upravují vařením, dušením, pečením i smažením. Lze je plnit mletý masem, připravovat z nich tzv. "nepravý kaviár" a spolu s rajčaty, paprikami a kořením zpracovávat na různé pasty, marinády, čatní apod. Většina cenných látek se nachází těsně pod slupkou plodu, proto ho raději připravujeme neloupaný. Téměř všechny pokrmy z lilků se koření česnekem a citrónovou šťávou, což jim dává šmrnc.
Suroviny:
  • 3 lilky
  • 2 rajčata
  • 4 stroužky českého česneku
  • 2 lžíce pálové chilli omáčky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička soli

    Postup přípravy:
  • Lilky zbavíme hořké chuti (pokud jsou již starší a nebo je-li to třeba)
  • Lilky nakrájíme na kolečka a naskladáme je na vymaštěný pekáč.
  • Pečeme při 180 °C asi 30 minut.
  • Mezitím spaříme a oloupeme rajčata, která s upečenými lilky prolisujeme přes síto (nebo rzmixujeme).
  • Směs promícháme s olivovým olejem a rozetřeným česnekem.
  • Dochutínme solí, pepřem, chilli omáčkou a worcesterem.
  • Podáváme k čerstvému rohlíku s máslem nebo dáme jako pomazánku na veku či opečený toast.
    Poznámka:
    Některé starší lilky nebo nekultivované odrůdy bývají hořké. Zbavíme je nahořklé chuti tak, že je nakrájíme na centimetrová kolečka, která z obou stran osolíme a necháme 30 minut vypustit šťávu na sítu - "vypotit". Potom je opláchneme studenou vodou, vysušíme ubrouskem nebo čistou utěrkou a začneme zpracovávat podle zvoleného předpisu.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]