Chřest s máslem
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 68, Svépomoc Praha 1989)
Chřest s máslem - je nejednodušší a přitom lahodný způsob přípravy tohoto květnový pokladu všech labužníků, který v jarním období vyráží ze záhonů. Chřest je přísně sezónní záležitost a jen v květnu dostaneme zaručeně čerstvý. Tato rostlina zvaná "králem zeleniny" a proslulá charakteristickou chutí a vůní po pepři pochází z Orientu. Nejstarší doklady o pěstování chřestu, nástěnné malby, byly nalezeny v Egyptě v pyramidě u Sakkary před čtyřmi a půl tisícem let. Egypťané přinášeli tuto rostlinu jako oběť bohům, staří Řekové a Římané ji používali jako afrodiziakum, určené pro stoly patricijů. Hippokrates používal chřest zase jako diuretikum, Julius César ho rád jídal vařený. Do Evropy se dostal přes Španělsko, ve Francii se záhy stal zeleninou králů. V 19. století byl chřest pro svoji falickou podobu a pro pověst afrodiziaka zakázán v penzionech pro mladé dívky, které vedly řádové sestry. Ty se totiž obávaly toho, jaké představy by mohl chřest u dívek vyvolat. Tyto představy jsou pro nás asi již vzdálené a proto se pustíme bez ostychu do jeho pěstování či nákupu a vaření.
Chřest s máslemSuroviny:
  • 1500 g chřestu
  • 1 lžička cukru
  • 5 lžíc másla
  • 4 rovné lžíce strouhanky

    Postup přípravy:
  • Opláchnutý chřest oloupáme, tak abychom nepoškodily hlavičky, případné dřevnaté spodní části odřízneme.
  • Chřest svážeme do svazků, vložíme do vroucí osolené vody, přidáme cukr a uvaříme asi během 30 minut doměkka.
  • Potom chřest vyjmeme, necháme okapat, rozložíme na nahřáté talíře a nitě odstraníme.
  • Posypeme strouhankou osmaženou na másle, polijeme máslem a podáváme.



    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]