Zapečená cuketa plněná mletým masem
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", str. 64, číslo 8, srpen 2005)
Cuketa -na první pohled připomíná okurku, ale na rozdíl od ní se používá tepelně zpracovaná. Není samotná nijak chuťově výrazná, ale velmi dobře přebírá chuť koření a dalších přísad na pánvi nebo v pekáči. Je snadno stravitelná, křehká, nemastná a příprava jídel z ní zabere jen málo času. Navíc je k dostání v každé prodejně zeleniny téměř po celý rok.
Plněné cuketymasovou nádivkou-foto zdroj Suroviny:
  • 1 cuketa asi o hmotnosti 800 g
  • sůl a mletý pepř podle chuti
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 rohlík
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • majoránka
  • rostlinný olej na pečení
  • 8 plátků tvrdého sýra
  • 200 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky Knorr)

    Postup přípravy:
  • Cuketu oloupeme a nakrájíme na válečky dlouhé asi 4 cm, dužinu vydlabeme a zcela odstraníme tak, aby vznikly cuketové válečky.
  • Cuketové válečky osolíme a necháme je chvíli stát, aby pustily vodu.
  • Příprava masové náplně:V misce smícháme mleté maso s vymačkaným rohlíkem předem namočeným v mléce, přidáme vejce, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a vše dokonale promícháme.
  • Cuketové válečky položíme do pekáče, každou dutinu válečku vyplníme masovou směsí, pokapeme olejem a podlijeme vývarem.
  • Ve vyhřáté troubě při teplotě cca 180°C upečeme.
  • Ke konci pečení položíme na každy kousek plátek sýra a zapékáme dále, dokud sýr nezačne měknout.
  • Podáváme se syrovou zeleninovým salátem, rajčaty, listy hlávkového salátu nebo i s vařenými brambory.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]