Studená červená omáčka
(Z Časopisu "Zahrádkář" , sr. 54, říjen 2004)
Salátová červená řepa - je všeobecně nám již známá svými posilujícími a ozdravujícíími účinky. Nemá sice mnoho vitamínů, ale je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organickcých kyselin a pektinu. Kromě minerálních látek zásadité povahy obsahuje látky lipotropní, to jsou ty, které jsou velmi účinné zejména proti kornatění cév a chorobám jater. Je ji možno použít v řadě pokrmů, nejenom jako saláty, které časti obohacuje naš jídelníček, ale využijeme ji v řadě dalších pokrmů uvedených i v této kapitole.
Suroviny:
  • 2 ks menší červené řepy
  • 2 vajíčka
  • 2 žloutky navíc
  • 1 lžička hořčice
  • 8 lžíc olivového oleje
  • citrónová štáva
    Příloha: - jako omáčka k vařenému masu

    Postup přípravy:
  • Řepu uvaříme a vejce uvaříme natvrdo.
  • Řepu oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • Oloupeme natvrdo uvařená vejce a nasekáme nadrobno.
  • Olej a syrové žloutky utřeme do pěny, přidáme nasekaná vejce, strouhanou řepu, citrónovou šťávu dle chuti.
  • Vše podle dosolíme, přidáme hořčici a dobře vše promícháme
  • Podáváme k vařenému masu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]