Chřest s krémovou vaječnou omáčkou
(Fritz Fast: "Chutná vegetariánská kuchyně" str. 70, Neografie Martin 1991, německá vegetariánská kuchyně)
Chřest s krémovou vaječnou omáčkou - je jemná jarní zelenina chřest po uvaření podávaná s variantou známé a velmi oblíbené holandské omáčky. Tato modifikovaná omáčka se také znamenitě hodí ke všemi jiným jemným druhům zeleniny. Je založena na šlehaných vaječných žloutcích s vínem, vodou a citrónovou šťávou. Směs je vyšlehaná na vodní lázni dohusta a nakonec je vmícháno rozpuštěné vlažné máslo. Chřest lékařský ("Asparagus officinalis" je považován labužníky za "krále zeleniny", která kromě jemné chuti má navíc i léčivé a regenerační účinky. U nás se pěstoval v oblasti Ivančic u Brna nebo Kralup., na Slovensku v Záhoří v tzv. "chřesťárnách". Náš chřest patřil k velmi kvalitním a vyhlášeným. V minulém režimu byly chřestárny zrušeny jako buržoazní výdobytek. Nyní se údajně pěstování chřestu u nás opět vzmáhá, ale paradoxně se vyváží do zahraničí. K nám se chřest naopak dováží nejvíc ze Slovenska a setkáme se s nim v jeho sezóně v německých supermarketech. Chřestárny slovenské firmy Asparagus patří k jedněm z nejvýznamnějším ve střední Evropě. Sklízí se od konce dubna, v květnu až do konce června.
Chřest s krémovou vaječnou omáčkou-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 1,5 kg čerstvého chřestu
  • 1 citrón, šťáva
  • 1 šálek bílého vína
  • 500 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička másla
    Na vaječný krém
  • 125 g másla
  • 4 žloutky
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1 citrón, šťáva
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 1 špetka cukru nebo dle chuti
  • několik kapek worcesterské omáčky
  • 1 svazek kerblíku nebo petrželky

    Postup přípravy:
  • Chřest oloupeme, spodní dřevnaté konce uřízneme a svažeme do čtyř svazečku - porcí.
  • V nádobě rozehřejeme citrónovou šťávu s bílým vínem, vodou solí a máslem.
  • Vložíme do kapaliny svázečky chřestu a povaříme asi 15 minut.
  • Mezitím rozpustíme v kastrolku máslo.
  • V jiném hrnci rozšleháme žloutky a bílým vínem a citrónovou šťávou.
  • Tuto směs výrazně ochutíme solí, pepřem, cukrem a worcesterskou omáčkou.
  • Na vodní lázni nebo na sporáku s mírným plamenem směs šleháme až do jejího zhoustnutí.
  • Žloutkovou omáčku odstavíme a po kapkách přidáváme rozpuštěné vlažné máslo za stálého míchání.
  • Krém dochutíme dle libosti a k omáčce přisypeme jemně nasekaný čerstvý kerblík nebo zelenou petrželku.
  • Každý svazek chřestu narovnáme na talíře, přestřihneme a odstraníme svazující poutko (nitku či provázek).
  • Svazečky chřestu přelijeme teplou krémovou vaječnou omáčkou a ihned podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]