Jablka na bílém víně s řeřichou
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", str. 32, Falken-Verlag GmbH 1988, Neografie Martin 1991, vegetariánská kuchyně)

Jablko na vině s řeřichou-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 4 středně velká jablka
  • 1 citrón, šťáva
  • 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje
  • 100 g vlašských ořechů, vyloupaná jádra
  • 2 lžíce nabobtnalých rozinek
  • 50 g strouhaného ementálu
  • sůl nejlépe mořská
  • čerstvě mletý pepř
  • olej na vymazání formy
  • 1 šálek bílého vína
  • 100 g zahradní nebo planě rostoucí řeřichy
  • estragonový ocet

    Postup přípravy:
  • Jablka omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec a spolu ořechovými jádry pokapeme citrónovou šťávou.
  • Máslo nebo olej smícháme s nasekanými ořechy, rozinkami, ementálem, a okořeníme solí a pepřem.
  • Směs navršíme na půlky jablek, poklademe je do vymazané ohnivzdorné formy.
  • Vložíme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme 15 minut.
  • Pak podlijeme bílým vínem a necháme 5 minut v teplé troubě nasáknout.
  • Vyjmeme, narovnáme na talíř a ozdobíme přebranou omytou řeřichou.
  • Řeřichu pokapeme estragonovým octem a ihned ještě dokud jsou teplé podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]