Smažená slupka pomela jako kuře á la "čína" aneb kantonské falešné kuřátko
Velmi přívětivé pomelo Pomelo - je největší citrusový plod, který údajně dorůstá až do 5 kg . Asijské kultivary "Citrus grandis" se nazývají pomelo, v evropských zemích se pomelo nazývá "Citrus paradisi". V USA se název "pomelo" a "pummelo" užívá pro Citrus grandis. Podíl využitelné části plodu je podstatně menší. Kilový plod (nejčastěji u nás prodávaný) má dužiny jen tolik, jako velký pomeranč. Je to konzumně přijatelnější varianta než grapefruit, protože dužina vůbec není hořká a je lahodná pokud si dá člověk tu práci jej oloupat od všech slupek a ponechat jen čistou dužinu. Pak je to jeden z nejlepších, nejosvěživějších (vychlazený) citrusů. Kantonské hospodyně dusí čerstvé pomelo i se silnou bílou kůou pod slupkou ve vydatné hnědé omáčce. Tato bílá vrstva je velmi pórovitá a proto snadno absorbuje chuť surovin omáčky. Při přípravě pokrmu, bílou kůru nejprve vaříme ve vodě, aby se odstranila veškerá hořkost. Pak je násobně máčena ve studené vodě k dalšímu vyluhování a načež je jemně vyždímána. Konečně je bílá kůra nakrájená a smaženana v malém množství tuku na různý způsob např. ochucená kořením samotná nebo se sušenými krevetami, kuřecím vývarem, ústřičnou omáčkou a sezamovým olejem. Místo krevet je možno použít vepřové maso. Takto připravená slupka ovoce chutná lépe než samo kuřecí maso. U nás se většinou po oloupání pomela kůra vyhazuje. Zaujal mně tento způsob kantonských hospodyň k využití ne nepodstatně významného podílu bílé kůry ovoce pomelo. Zkoušel jsem také jeho bílou slupku podobně využít a výsledkem je moje následující "kantoské falešné kuřátko", které bylo opravdu od pravého k nepoznání. Je to zázrak! Zkuste to také, dejte své fantazii průchod a neplýtvejte potenciální dobrotou a jejím vyhazováním do odpadu.
Smažené pomelo s rýží s šanghajskou omáčkou Suroviny:
  • slupky s dužinou z jednoho nebo dvou kusů pomela
  • 2 -3 lžíce sójové omáčky
  • 1 kostka slepičího (kuřecího) vývaru
  • směs drceného koření: např. sečuánský nebo černý pepř, případně koření pěti vůní nebo podobnou kombinaci - dle chuti a nápadu
  • 3-4 lžíce škrobu
  • chilli papričky dle odvahy
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Pomelo podélně několikrát nakrojíme a sloupneme jednotlivé díly kůry i se silnou velmi hořkou bílou vrstvou až k lahodné oranžové dužině.
  • Dužinu jistě rádi sníme samotnou nebo ji použijeme do různých ovocných salátu podobně jako jiné citrusy.
  • Silnou bílou vrstvu pak ostrým nožem odkrojíme od zeleno-oranžové slupky (barva záleží odkud ovoce pochází; sušená slupka se údajně používá k ochucení čajů).
  • Bílou odkrojenou kůru nakrájíme na přiměřené kousky, asi jako větší medajlonky a vložíme je do hrnce s vodou, kterou zahřejeme k varu.
  • Vaříme na mírném ohni (chceme co nejvíce vyloužit hořčiny) asi 30-40 minut.
  • Pak obsah s bílou dužinou necháme ochladit, hořkou vodu vylijeme a hmotu vyždímáme; získá charakter pěnové hmoty.
  • Pak ji vyždímanou uložíme do patřičně velké mísy a opakovaně (!) máčíme v čerstvě napouštěné studené vodě. Zde je dobré bílou vrstvu v míse zatížit např. pokličkou a hrncem s vodou, aby se byla všechna pěkně ponořena a hořčina se mohla loužit, neboť má tendenci plavat na povrchu.
  • Několikrát za den tento postup opakujeme, třeba i do druhého dne; mísu postavíme blízko dřezu a vždy když jdeme kolem bílou hmotu opatrně vyždímáme a napustíme mísu čerstvou studenou vodou.
  • Přestaneme s tím až bílá hmota již není na chuť hořká (zkusíme ji občas olíznout jazýčkem).
  • Když bílá hmota již není hořká, provedeme poslední ždímání.
  • Do mísy s vyždímanou hmotou rozdrobíme slepičí nebo kuřecí kostku (vlhkosti tam máme stále dostatek).
  • Přidáme sójovou omáčku, různá koření, vajíčka a škrobovou moučku, případně dochutíme solí.
  • Vše ještě důkladně rukama, ale jen zlehka promísíme a necháme odpočinout asi 30 až 60 minut, aby se suroviny a ochucovadla rovnoměrně vsákla do bílé hmoty pomela.
  • Na ostrém plameni rozehřejeme na pánvi pořádně olej, do kterého vkládáme jednotlivé kousky (otřeme je předtím od případné ještě přebytečné kapaliny), obracíme je podle potřeby a jakmile zezlátnou odkládáme na podávací teplou mísu uloženou na teplém místě.
  • Mezitím uvaříme rýži a připravíme některou z asijských omáček např. velmi jednoduchou ze sójové omáčky zahuštěné škrobem např. s nasekanou jarní cibulkou, červenou chilli papričkou, nebo použijeme ze sáčku šanghajskou omáčku aj. Můžeme k tomu přidat ještě kapalinu, která zůstala na dně vyprázdněné mísy z nakládání a vše při míchání zahustíme krátkým povařením.
  • Zkráceně se dá řící, že vše můžeme připravit jako kuře na tzv. "asijský způsob".
  • Také sušená slupka se dá využít na ochucení čaje - tato zkouška mne teprve čeká.
    Karbánátek z pomela - pokud chceme zůstat u české kuchyně, můžeme připravit "kuřecí" karbanátky tak, že naloženou a odpočinutou dužinu (dle předpisu výše) v mixéru rozmixujeme.
  • Do vzniklé hmoty vyklopené na misku zahněteme strouhanku na zahuštění, případně s trochou mouky a vejce.
  • Pak uplácáme karbanátky a dáme je smažit na pánev s olejem.
  • Jako přílohu můžeme tyto "počeštěné pomelové" karbanáty a podávat s brambory připravenými na různý způsob, nejlépe však vařenými nebo s bramborovým pyré.
  • ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]