Smažená slupka pomela jako kuře á la "čína" aneb kantonské falešné kuřátko
Pomelo - je největší citrusový plod, který údajně dorůstá až do 5 kg . Asijské kultivary "Citrus grandis" se nazývají pomelo, v evropských zemích se pomelo nazývá "Citrus paradisi". V USA se název "pomelo" a "pummelo" užívá pro Citrus grandis. Podíl využitelné části plodu je podstatně menší. Kilový plod (nejčastěji u nás prodávaný) má dužiny jen tolik, jako velký pomeranč. Je to konzumně přijatelnější varianta než grapefruit, protože dužina vůbec není hořká a je lahodná pokud si dá člověk tu práci jej oloupat od všech slupek a ponechat jen čistou dužinu. Pak je to jeden z nejlepších, nejosvěživějších (vychlazený) citrusů.
Kantonské hospodyně dusí čerstvé pomelo i se silnou bílou kůou pod slupkou ve vydatné hnědé omáčce. Tato bílá vrstva je velmi pórovitá a proto snadno absorbuje chuť surovin omáčky. Při přípravě pokrmu, bílou kůru nejprve vaříme ve vodě, aby se odstranila veškerá hořkost. Pak je násobně máčena ve studené vodě k dalšímu vyluhování a načež je jemně vyždímána. Konečně je bílá kůra nakrájená a smaženana v malém množství tuku na různý způsob např. ochucená kořením samotná nebo se sušenými krevetami, kuřecím vývarem, ústřičnou omáčkou a sezamovým olejem. Místo krevet je možno použít vepřové maso. Takto připravená slupka ovoce chutná lépe než samo kuřecí maso. U nás se většinou po oloupání pomela kůra vyhazuje. Zaujal mně tento způsob kantonských hospodyň k využití ne nepodstatně významného podílu bílé kůry ovoce pomelo. Zkoušel jsem také jeho bílou slupku podobně využít a výsledkem je moje následující "kantoské falešné kuřátko", které bylo opravdu od pravého k nepoznání. Je to zázrak! Zkuste to také, dejte své fantazii průchod a neplýtvejte potenciální dobrotou a jejím vyhazováním do odpadu.
Suroviny:slupky s dužinou z jednoho nebo dvou kusů pomela2 -3 lžíce sójové omáčky1 kostka slepičího (kuřecího) vývarusměs drceného koření: např. sečuánský nebo černý pepř, případně koření pěti vůní nebo podobnou kombinaci - dle chuti a nápadu3-4 lžíce škrobuchilli papričky dle odvahy2 vejceolej na smaženísůl podle chuti
Postup přípravy:Pomelo podélně několikrát nakrojíme a sloupneme jednotlivé díly kůry i se silnou velmi hořkou bílou vrstvou až k lahodné oranžové dužině.Dužinu jistě rádi sníme samotnou nebo ji použijeme do různých ovocných salátu podobně jako jiné citrusy.Silnou bílou vrstvu pak ostrým nožem odkrojíme od zeleno-oranžové slupky (barva záleží odkud ovoce pochází; sušená slupka se údajně používá k ochucení čajů).Bílou odkrojenou kůru nakrájíme na přiměřené kousky, asi jako větší medajlonky a vložíme je do hrnce s vodou, kterou zahřejeme k varu.Vaříme na mírném ohni (chceme co nejvíce vyloužit hořčiny) asi 30-40 minut.Pak obsah s bílou dužinou necháme ochladit, hořkou vodu vylijeme a hmotu vyždímáme; získá charakter pěnové hmoty.Pak ji vyždímanou uložíme do patřičně velké mísy a opakovaně (!) máčíme v čerstvě napouštěné studené vodě. Zde je dobré bílou vrstvu v míse zatížit např. pokličkou a hrncem s vodou, aby se byla všechna pěkně ponořena a hořčina se mohla loužit, neboť má tendenci plavat na povrchu.Několikrát za den tento postup opakujeme, třeba i do druhého dne; mísu postavíme blízko dřezu a vždy když jdeme kolem bílou hmotu opatrně vyždímáme a napustíme mísu čerstvou studenou vodou.Přestaneme s tím až bílá hmota již není na chuť hořká (zkusíme ji občas olíznout jazýčkem).Když bílá hmota již není hořká, provedeme poslední ždímání.Do mísy s vyždímanou hmotou rozdrobíme slepičí nebo kuřecí kostku (vlhkosti tam máme stále dostatek).Přidáme sójovou omáčku, různá koření, vajíčka a škrobovou moučku, případně dochutíme solí.Vše ještě důkladně rukama, ale jen zlehka promísíme a necháme odpočinout asi 30 až 60 minut, aby se suroviny a ochucovadla rovnoměrně vsákla do bílé hmoty pomela.Na ostrém plameni rozehřejeme na pánvi pořádně olej, do kterého vkládáme jednotlivé kousky (otřeme je předtím od případné ještě přebytečné kapaliny), obracíme je podle potřeby a jakmile zezlátnou odkládáme na podávací teplou mísu uloženou na teplém místě.Mezitím uvaříme rýži a připravíme některou z asijských omáček např. velmi jednoduchou ze sójové omáčky zahuštěné škrobem např. s nasekanou jarní cibulkou, červenou chilli papričkou, nebo použijeme ze sáčku šanghajskou omáčku aj. Můžeme k tomu přidat ještě kapalinu, která zůstala na dně vyprázdněné mísy z nakládání a vše při míchání zahustíme krátkým povařením.Zkráceně se dá řící, že vše můžeme připravit jako kuře na tzv. "asijský způsob". Také sušená slupka se dá využít na ochucení čaje - tato zkouška mne teprve čeká.Karbánátek z pomela - pokud chceme zůstat u české kuchyně, můžeme připravit "kuřecí" karbanátky tak, že naloženou a odpočinutou dužinu (dle předpisu výše) v mixéru rozmixujeme.Do vzniklé hmoty vyklopené na misku zahněteme strouhanku na zahuštění, případně s trochou mouky a vejce. Pak uplácáme karbanátky a dáme je smažit na pánev s olejem. Jako přílohu můžeme tyto "počeštěné pomelové" karbanáty a podávat s brambory připravenými na různý způsob, nejlépe však vařenými nebo s bramborovým pyré.
ZPĚT do kapitolyHOME