Chřestové závitky v listovém těstě
(Jo-Anne Cox, Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Chřestové závitky - jsou ideální součástí hlavního jídla nebo zajímavé jen tak jako zákusky k pití. Podává se k nim v misce pikantní švestková omáčka, do níž se namáčejí. Hotovou švestkovou omáčku můžeme připravit nebo koupit hotovou (např. thajskou dováží firma F.W.Tandoori s.r.o), případně ji nahradit jinou pikantní sladkokyselou omáčkou. Do závitků použijeme vrchni měkké části chřestu s měkkými malými hlavičkami; dolní části bývají tvrdší. Chřest je sezónní zeleninou (květen-červen) a světově oblíbenou lahůdkou. Má příznivý obsah vitamínů skupiny B1, B2, vitamínu C a minerálních látek. Podrobnosti včetně jeho předúpravy najdeme v příloze "Kuchařský lexikon" pod písmenem CH klikni ZDE
Chřestové závitky, foto zdrojSuroviny:
  • 100 g hlaviček chřestu (vrchní měkké poloviny stonku)
  • 2 červená paprika, zbavená semínek, na tenké nudličky
  • 50 g fazolových klíčků
  • 2 lžíce švestkové omáčky
  • 1 žloutek
  • 8 plátků listového těsta
  • olej na smažení

    Postup přípravy:
  • Do mixéru dáme papriku a fazolové klíčky.
  • Přidáme švestkovou omáčku a vše umixujeme.
  • V hrnku rozšleháme žloutek a necháme prozatím stranou.
  • Na očištěnou pracovní plochu či veké prkénko rozložíme plátky listového těsta. Na každý plátek položéme něco chřestu a polijeme rozmixovanou paprikovou směsi.
  • Okraje všech plátků potřeme žloutkem.
  • Plátky srolujeme a okraje založíme dovnitř.
  • Na velké pánvi nebo lépe na woku (případně můžeme využít fritovací hrnec) ohřejeme olej na smažení.
  • Rolky vkládáme do oleje po dvou na dobu 4-5 minut, až budou křupavé.
  • Děrovanou lžící je vyjímáme a na papírových ubrouscích necháme odsát přebytečný olej.
  • Chřestové závitky položíme na velký talíř a okamžitě neseme ke stolu a podáváme ještě teplé.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]