Špenát našich prababiček - původní recept z kuchařky "České dívky"
(Marie Holubová: KUCHAŘKA "ČESKÉ DÍVKY", recept 53.,vydal Alois Holub v Lysé nad Labem - asi na začátku m.st., česká kuchyně)
»"Dívky ze zámožných rodin chodí se nyní učit vařit do kuchařských škol. Ale tak šťastných dívek je přece jen nepoměrně málo! Většina děvčatům byla, jest a bude kuchařskou školou domácí světnice a v ní její učitelkou kuchařka-matka. Podle toho, jak umí vařiti matka, tak umějí vařit zpravidla i její dcery. Která však dceruška je vtipná, brzy pochopí, jak důležito jest pro ženu uměti dobře vařit a proto snaží se, aby maminku v uměním kuchařském co nejdříve předhonila, předstihla. Za tím účelem hledá pomoc, radu a poučení v knize: opisuje si kuchařské recepty, kupuje si o vaření knihu zvanou "Domácí kuchařka". Žel, že většina těchto papírových domácích kuchařek naše mladé a nadšené kuchařinky zklame. Které ze sta, ba tisíce receptů vybrati si může? Prvnímu receptu nerozumí, protože není jasně napsán, druhý je pro panskou tabuli a ne pro prostý stůl; třetí je složitý, pátý drahý, k šestému receptu chybí jí to, k osmému ono, což na venkově, jako málo užívané, nelze vůbec koupiti, atd. atd. Konečně si recept vybeře, jídlo podle něho strojí, vaří a slavně - zkazí! Proč? V receptu vynecháno maličké upozornění, které sice pro praktickou kuchařku jest zbytečno uváděti. A právě toto nepatrné upozornění je pro mladou kuchařinku důležito a nesmí být vynecháno! Už z toho je patrno, že potřebovali bychom spisu o kuchaření dokonalého. A takovou Domácí kuchařku uveřejnili jsme v našem časopisu "České Dívce" a ku žádosti s mnoha stran projevené vydáváme ji samostatně jako praktickou ženskou příručku."«
  • Špenát můžeme vařiti po celý rok, v zimě dovážejí jej sem z Itálie. Lepší je mladší (má menší listy) než starší.Je-li starší ulámou se listům stopky, pak se v několika vodách čistě propere.
  • Do hrnku dáme vařiti vodu a do vody maličký kousíček sody (soda způsobí, že barva špenátu zůstane pěkně zelená).
  • Když se voda začne vařiti, nacpe se špenát do hrnce.
  • Je-li mladý, nechá se v hrnci jen co var přejde; je-li starší, nechá se vařiti 2 minuty.
  • Mezitím připrav si na kastrol kousek sádla, kousek jemně rozsekané cibule, nech maličko spejchnout (zapěnit).
  • Uvařený špenát vybeř ceďákem, nech osáknout a vychladnout.
  • Pak dej na dřevěný talíř (na prkénko) a sekáčkem, ještě lépe dlouhým nožem, na jemnou kašičku jej hodně rozsekej.
  • Nabytou kašičku dej na onen kastrol s cibulkou, osol, nech asi hodinu mírně smažiti, občas zamíchajíc.
  • Potom přidej jedno vejce (asi na 1/4 l špenátové kašičky), hodně špenátem rozmíchej, aby po vejci nejmenší stopy nezbylo, a jídlo nes na stůl.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]