Zelenina s omáčkou tahini a česnekem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000)

Suroviny:
  • 225 g růžiček brokolice
  • 225 g růžiček květáku
  • 225 g chřestu o délce asi 5 cm
  • 2 malé cibule, na čtvrtky
  • 1 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
  • 2 lžičky opražených sezamových semínek
  • 1 lžička pažitky na zdobení

  • Na omáčku tahini s česnekem:
  • 1 lžička oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 až 1 lžičku práškového koření chilli
  • 2 lžičky omáčky tahini
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • Postup přípravy:
  • Zeleninu postříkáme citrónovou šťávou (!), aby její barva zůstala svěží a uvaříme ji pod pokličkou v páře dochrupava; trvá to asi 10 minut.
    Příprava horké česnekové omáčky s tahini:
  • Nalijeme olej na pánev, přidáme česnek, koření chilli, sůl a pepř.
  • Na mírném ohni osmahneme asi 2-3 minuty, pak sejmeme z ohně a přidáme omáčku tahini a bílý jogurt.
  • Zbývá omáčku krátce jen 2 minuty prohřát a nalít ještě horkou na zeleninu rozloženou na míse či talířích.
  • Na závěr posypeme praženými sezamovými semínky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]