Bulharské zelí
(Z časopisu Chatař a Chalupář, číslo 8,str. 35, 1999, bulharská kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g bílého zelí, na proužky
  • 500 g hovězího masa, na kostky
  • 2 cibule, nadrobno
  • 3 větší rajčata, oloupaná, na kolečka
  • 3 zelené papriky, na čtverečky
  • 3 stroužky česneku, utřené se solí
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • 1 lžičky hořčice
  • 50 g oleje
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, okořeníme paprikou a chvíli dusíme.
  • Když je maso již částečně měkké vložíme nakrájené zelí, promícháme a zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou.
  • Když je již i zelí částečně podušené přidáme zelenou papriku a kolečka rajčat.
  • Pokračujeme v dušení za občasného podlévání až doměkka.
  • Nakonec přidáme utřený česnek se solí.
  • Podáváme s oloupanými ve slupce uvařenými brambory.
    »"Pojď se k nám najíst, Moko! "Doma mně čekají. Někdo přece musí na taťku dávat pozor. Jéjda, jak bych si třeba hned teď dal tvého dušeného zelí!" "Povím ti jak se vaří." Napiš mi to!" Zašli do krámu. Sestřička požádala o tužku a papír. Mate Lucič strhl ze stěny pošty vyhlášku s obrazem vlakového lupiče, na jehož dopadení byla vypsána odměna. Ošklivý chlap se zlýma očima a tupým zlomyslným nosem. Sestřička napsala na druhou stranu vyhlášky předpis na vaření zelí. Moko se usadil ve dveřích na práh a usnul. Sestřička vypisovala všechny podrobnosti. Zelí mělo být jemně nakrájeno a dušeno se šťávou rajských jablíček a cibule a s příměstkem špetky česneku. Potom mělo být přidáno osmažené vepřové maso, nakrájené na malé krychličky; znovu trochu dusit a podávat s rýží«"
    (Edwin P. O´Donnell: "Zelené břehy",Praha 1941)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]