Španělské gaspacho
(Jana a Dora Novotná: "Španělská kuchyně", Vyšehrad Praha, 1999, španělská kuchyně)
»Gaspacho - v Andalusii lehké, osvěžující letní jídlo je salát, který se jí lžící a ve kterém je namočený chleba: Několik feferonů, červených i zelených, pár vypeckovaných oliv, jedno rajské jablíčko, česnek, cibule, sůl a trochu čerstvého chleba se nastrouhá a rozmačká, ocet, olej, šálek vody se k tomu přimíchá s láskou. Přidají se nakrájené listy salátu a rozstrouhaná okurka, podává se co nejstudenější. V Galicii a Estremaduře jsem nebyl, a hned za hraniceni, kde se mluví francouzsky a nosí kníry, se vynořily mraky a padal chladný sníh.«
(Jakob Flach, 1895-1982, švýcarský prozaik: Minestra, Frankfurt an Main, 1981)
Suroviny pro 3-4 porce:
  • 2-3 zralá rajčata
  • bílý chléb (veka)
  • ocet podle chut
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • sůl
  • voda podle potřeby

    Postup přípravy:
  • Namočíme starší bílý chléb a až změkne přidáme vodu, česnek, olej, trochu octa a oloupaná rajčata.
  • Vše rozmixujeme, vychladíme v lednici a podáváme studené, můžeme do směsi přidat přímo i kousky ledu.
  • Při podávání můžeme do misek dát nadrobno nakrájené uvařené vejce, šunku, okurku, papriky, kousky chleba a cibule.
  • Vše dle chuti.

    Odkaz na další recept v DDK:
  • Floyd ve Španělsku - gaspacho

    Poznámka a další tip:
    Gaspascho z červené řepy
    - připravíme rozmixováním oloupaných a uvařených červených řep (4 ks) se solí doměkka. Pak je rozmixujeme a přidáme tolik vody, kolik jsme získali řepného krému. Znovu rozmixujeme, ochutíme olivovým olejem, octem a solí. Vychladíme a podáváme.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME