Vydatná rajčatová omáčka s harissou z Maroka
(Linda McCartney: "Linda McCartney´s World of Vegetarian Cooking", 1998, arabská kuchyně)
Suroviny pro 3-4 porce: 2 lžíce oleje 1 velká cibule 400 g konzervovaných rajčat, nakrájená 1 - 2 lžíce pasty "harissa"
Postup přípravy: Na středně velké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, pánev přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 10 minut až je cibule měkká. Přidáme rajčata i s jejich šťávou a vše dusíme nezakryté 5 minut. Přidáme pastu harissa a velmi dobře ji přimícháme. Ochutnáme a případně přidáme více pasty. Před podáváním ohřejeme - podáváme teplé s arabským chlebem pita.
Poznámka DDK:
Harissa - je ostré koření a je to, co dává marockým pokrmům pálivost srovnatelnou s kopancem. Můžeme ho dnes snadno koupit již i v běžných obchodech. Jsou prodávány v malých lahvičkách nebo si je můžeme vyrobit sami. K tomu potřebujeme 50 g sušených papriček chilli, 2 stroužky česneku a špetku soli a 2 lžíce olivového oleje. Jednoduše nasypeme papričky do misky a zalijeme je dostatečně horkou vodou (musí být ponořeny). Pak je ponecháme stát dokud voda nevychladne - asi 2 hodiny. Když je osušíme a rozmělníme je v třecí misce nebo mixerem s česnekem. Připravíme hustou pastu, s konzistencí podobnou rajčatovému protlak. Protlačíme sítem a při tom dbáme velmi pečlivě, aby se nám hmota nedostala na ruce (nejlépe když použijeme rukavice). Ochutíme solí a pomocí lžíce pyré přemístíme do skleničky s víčkem (třeba od dětské výživy a pod.) Povrch pokryjeme malým množstvím olivového oleje, uzavřeme pevně víčkem a pak ji můžeme v chladničce skladovat až 3 měsíce. V DDK je ještě jeden předpis od Marušky nazvaný "Domácí harissa"
ZPĚT do kapitolyHOME