Plněná rajčata v řeckém stylu - Greek-Style Stuffed Tomatoes
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 32, Great Britain, řecká kuchyně)

Suroviny:
  • 450 g jehněčího masa
  • 110 g nasekané cibule
  • 175 g lilku oloupaného a nakrájeného
  • 165 ml vody
  • 50 g bulgur pšenice
  • 50 g rozinek
  • 25 g nastříhané pažitky
  • 1 vejce
  • 110 g nízkotučného jogurtu
  • 1/4 lžíce skořice
  • 1/4 muškátového oříšku
  • 6 velkých rajčat
  • 75 g nízkotučného jogurtu (není nutné)
  • 196 cal na porci

    Postup přípravy:
  • Na pánvi s olejem opečeme jehněčí a cibuli až je maso hnědé a cibule měkká.
  • Odstraníme z pánve olej přidáme lilek, vodu, bulgur pšenici, rýži a petrželku.
  • Uvedeme směs do varu, při mírném ohni pak zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut za občasného míchání
  • . Odstraníme z ohně.
  • Mezitím v malé misce smícháme vajíčko, jogurt, skořici, oříšek a dobře zamícháme a přidáme k masové směsi.
  • Vydlabeme seříznuté rajče a vyjmeme dužinu, kterou uchováme pro další využití.
  • Dutiny rajčat vyplníme lžící masovou směsí a pak pečeme pod poklicí při 180 °C po dobu 20 až 25 minut nebo podle potřeby.
  • Pokud se nám zlíbí, můžeme podávat tyto rajčata ještě polité jogurtem.

    Poznámka DDK:
    Bulgur pšenice
    - je tradiční součástí kuchyně Blízkého východu, kde se s oblibou používá do salátů, nádivek, pilafu apod. Jsou to namočená zrna především upravené tvrdé pšenice (semolina). Vlhkost se odstraňuje speciálním vysoušecím postupem, zrna se hrubě pomelou a roztřídí. Má lehce ořechovou chuť a můžeme ho použít jako náhražku přílohové rýže, nebo jako součást jiných pokrmů, další podrobnosti najdeme v lexikonu.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]