Rajčatové krokety z Kolumbie
("Home Cooking From Around The World", Oveseas Women´s Club of Bangladore, str. 228, 1997, od Cecilie de Bos, jihoamerická kuchyně)

Suroviny:
  • 5 ks velkých rajčat, uvařených a oloupaných
  • 3 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 3 lžičky mouky
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Rozmícháme rajčata, vajíčka, mouku, prášek do pečiva sůl a pepř a získáme hustou pastu, jestliže je nezbytné, přidáme ještě trochu mouky.
  • Upečeme lívance na dostatku oleje do zlatohněda.
  • Podáváme teplé s masem a zeleninou.
    »Rajčata, plody "Solanum lycopersicum", byla u nás v Čechách "objevena" poměrně pozdě, ačkoliv byla již koncem 16. století přivezena do Evropy z Ameriky a byla dokonce svého času považována za afrodiasikum. Když jsem byl malý, myslelo se u nás, že jsou dobrá jen na omáčku. Když jsem se ptal, zda by se dala jíst syrová, ženy mi vždy odpověděly, že "je to jen na omáčku". Ale otec věděl, že jinde se jedí i syrová.«

    (Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]