Smažený černý kořen
(Recept z časopisu "Receptář" od Jany Teplíkové, číslo 7, 2006)
Černý kořen čili hadí mord ("Scorzonera hispanica") - pochází ze Španělska a jeho latinský název vznikl od slova "scorzone", což je v italštině název pro jedovatého hada. Rostlina byla prošlechtěna v jižní Evropě teprve v 17. století a v kuchyních se používá její kořen, který má jemnou dužinu a příjemnou chuť. Je vhodný pro diabetiky pro vysoký obsah "inulinu" a "asparginu" (jako např. chřest) a také jako dietní pokrm pro lidi trpící obezitou. Neměl by být proto v našem jídelníčku opomíjen; zvláště, když jeho semena jsou běžně k dostání. Pěstujeme ho z přímého výsevu do volné půdy (řádky 30-40 cm, hloubka 3-4 cm) v červenci a srpnu. Kořen sklízíme vždy příští až rok na podzim. Oblíbený pokrm, smažený černý kořen obalovaný jako řízek, je uveden v následujícím receptu.
Černý kořen - Hadí mordSuroviny:
  • 1 kg černého kořene
  • 500 ml vývaru z kostky
  • 150 g mouky
  • 220 ml světlého piva
  • 50 g másla
  • citrón
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

    Postup přípravy:
  • Mouku rozšleháme v pivu, přidáme změklé máslo a šleháme dokud se máslo dobře nerozpustí a nevytvoříme jemné těstíčko na obalování. Osolíme, opepříme a necháme nejméně 30 minut odpočinout.
  • Černý kořen oloupeme, nakrájíme na 5 cm kousky a uvaříme ve vývaru do poloměkka.
  • Vychladlý kořen poprášíme moukou, obalíme v těstíčku a ve fritéze usmažíme dozlatova.
  • Podáváme s brambory a s oblíbenou omáčkou (např. holandskou, curry, tatarskou, česnekovou, bylinkovou nebo s kečupem).
  • Dozdobíme citrónem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]