Zapékané lilky s rajčaty
(Václav Bervida:"Arabské menu", ČTK Repro Praha, 1988, turecká a arabská kuchyně)Všeobecně je míněno, že tento pokrm má původ v Turecku. Pochází však z Kavkazu a odkud se přes osmanské Turky dostal od Libanonu až na Balkán. Pokrm můžeme podávat jako samostatné vegetariánské jídlo, nejlépe s nepříliš složitým salátem. Obdobným receptem v DDK jsou "Zapečené lilky s tymiánem" a velmi příbuznými masitými obměnami všeobecně známou "musakou" řeckou a libanonskou.
Suroviny pro 6 porcí:2-3 středně velké lilky, podélně na plátky2 vejce1 lžíce mléka250 g tvrdého nastrouhaného sýra6 (nejméně) nakrájených rajčat na plátky1 svazek nasekané petrželky6-8 lžic oleje1/4 lžičky mletého černého pepře1/2 lžičky soli
Postup přípravy:Na velké pánvi rozpálíme olej. V nádobce smísíme vejce s mlékem, polovinou strouhaného sýra, solí a pepřem. Do této směsi namočíme každý plátek lilku a po obou stranách osmažíme, aby získal zlatavý povrch. Pak plátky vložíme do mirně vymaštěné zapékací misky. Na ně položíme vrstvu plátků rajčat, zasypeme druhou polovinou sýra a petrželí. Nahoru poklademe další vrstvu plátků z lilků a tak pokračujeme, až do vyčerpání surovin. Všechny součásti zálivky smícháme v nádobě a nalijeme na položené vrstvy v zapékací misce. Zapečeme v troubě při 180°C během asi 30 až 45 minut.
Varianta:
Plátky lilku neukládáme do vrstev na sebe, ale s rajčaty je rozložíme naplocho na pekáček a zalijeme zálivkou. V tomto případě se zapékací doba zkrátí asi o deset minut.
ZPĚT do kapitolyHOME