Dolmy aneb zelné listy plněné masem v citrónové omáčce - Sarmades me lachano avgolemono
Olympijský olivový věnec - Athény 2004(Martha Elefteriadu:"Řecká kuchyně", str. 150, Metramedia Praha, 2000, řecká kuchyně)

Suroviny:
  • 800 g masa (hovězí a vepřové), umeleme
  • 2 menší cibule
  • 2 vejce
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • 1 lžíce kopru
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku rýže
  • 1/2-1 kg hlávka zelí
    Na omáčku:
    1-2 citróny
  • 1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky
  • 1 šálek studeného mléka
  • 1 šálek vydušené šťávy

    Postup přípravy:
  • Hlávku zelí opatrně rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme v dostatku horké vody a rozprostřeme na desku nebo mísu - větší listy překrojíme.
  • Mleté maso důkladně promícháme s dobře propláchnutou rýží, cibulkou, petrželkou, koprem, bílky, solí a pepřem
  • Lžičkou pak trochu směsi klademe na okraj zelných listů, stočíme je do válečku, okraje listů, tj. konce válečků, přehneme dovnitř.
  • Naplněné válečky - "dolmy" klademe těsně vedle sebe do hlubšího kastrolu, jehož předtím posypeme zelnými odřezky.
  • Osolíme, opepříme, podlijeme rozpuštěným máslem a horkou vodou, až jsou dolmy zcela ponořené.
  • Zatížíme obráceným talířem a ještě pokličkou a vařime na mírném ohni asi 1 hodinu, až se voda téměř vpije a vypaří.
  • Na dně zůstane hustá šťáva, kterou slijeme do hrnečku.
  • Mezitím připravíme omáčku a dolmy opět zalijeme.
  • Necháme je asi dvakrát přejít varem.
  • Podáváme nejlépe s bílým chlebem a rajčatovým salátem.
    Příprava omáčky:
  • Mouku smícháme se šálkem mléka.
  • Našleháme žloutky a pomalu do nich vmícháme šťávu z citrónů, mléko, mouku a nakonec vychladlou šťávu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]