Libanonská musaka
("Prima varečka" TV Prima, prosinec 2000, arabská kuchyně)
Suroviny:3 lilky50 g cizrny namočené přes noc3 cibule1 hlavička česneku (5 stroužků)3 rajčatavětší množství rajčatové šťávylžička suché nebo i čerstvé mátysůl
Postup přípravy:Lilky oloupeme a nakrájíme na podkůvky; cibuli nakrájíme nahrubo. Na pánvi orestujeme cibuli, nasekaný česnek, rajčata, přidáme mátu a sůl a již měkké zalijeme rajčatovou šťávou. Lilky osmažíme do červena v oleji necháme okapat. Vložíme do zapékací misky a pokryjeme namočenou nabobtnalou cizrnou. Pak zalijeme připravenou rajčatovou směsí z pánve. Misku dáme na 15 minut do trouby zapéci v této misce pokrm také podáváme např. s arabským chlebem.
Poznámka DDK:
Cizrna - také Čana, Gram, Kabuli Čana, Chich pea je druh bílého velkého hrachu. Je již k dostání v některých našich obchodech. V jejích semenech se nachází přibližně 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a asi 7 % tuků. Jako jediná luskovina obsahuje i menší množství vitamínu C. Hned po sóji má nejvyšší obsah vitamínu A. Podobně jako ostatní luštěniny musíme cizrnu namáčet, a to alespoň 10 - 12 hodin, protože se její semena vaří ze všech luskovin nejhůře. Na 500 g použijeme 2 litry vody, do které můžeme přidat menší množství kuchyňské soli. Další informace viz Dadalův lexikon
ZPĚT do kapitolyHOME