Libanonská musaka
("Prima varečka" TV Prima, prosinec 2000, arabská kuchyně)

Suroviny:
  • 3 lilky
  • 50 g cizrny namočené přes noc
  • 3 cibule
  • 1 hlavička česneku (5 stroužků)
  • 3 rajčata
  • větší množství rajčatové šťávy
  • lžička suché nebo i čerstvé máty
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Lilky oloupeme a nakrájíme na podkůvky; cibuli nakrájíme nahrubo.
  • Na pánvi orestujeme cibuli, nasekaný česnek, rajčata, přidáme mátu a sůl a již měkké zalijeme rajčatovou šťávou.
  • Lilky osmažíme do červena v oleji necháme okapat.
  • Vložíme do zapékací misky a pokryjeme namočenou nabobtnalou cizrnou.
  • Pak zalijeme připravenou rajčatovou směsí z pánve.
  • Misku dáme na 15 minut do trouby zapéci v této misce pokrm také podáváme např. s arabským chlebem.

    Poznámka DDK:
    Cizrna - také Čana, Gram, Kabuli Čana, Chich pea je druh bílého velkého hrachu. Je již k dostání v některých našich obchodech. V jejích semenech se nachází přibližně 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a asi 7 % tuků. Jako jediná luskovina obsahuje i menší množství vitamínu C. Hned po sóji má nejvyšší obsah vitamínu A. Podobně jako ostatní luštěniny musíme cizrnu namáčet, a to alespoň 10 - 12 hodin, protože se její semena vaří ze všech luskovin nejhůře. Na 500 g použijeme 2 litry vody, do které můžeme přidat menší množství kuchyňské soli. Další informace viz Dadalův lexikon


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]