Gratin z baklažánů po provensálsku - Gratin d'aubergines provencale
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 266, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 1-2 baklažány
  • olej na smažení
  • sůl
  • 6 rajčat
  • 4 listy bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • petrželka
  • 100 g strouhaného sýra

    Postup přípravy:
  • Oloupané baklažány nakrájíme podélně na řezy asi 1 cm silné a dáme je posypané solí vypotit na cedník, asi na půl hodiny.
  • Pak řezy krátce omyjeme a osušíme v utěrce.
  • V tukové lázni je krátce osmažíme a vyjmeme na teplé místo.
  • Rajčata rozkrájíme na půlky, zbavíme jadérek a dáme do kastrolu s olivovým olejem, česnekem, bazalkou, petrželkou, tymiánem a dusíme na silném ohni až se voda vypaří.
  • Měkká rajčata prolisujeme, osolíme a opepříme.
  • Na zapékací mísu dáme nejdříve kašovinu z rajčat, na ni vrstvu usmažených baklažánů, posypaných hustě sýrem.
  • Tak pokračujeme až mísu naplníme, dáme ji na 20 minut zapéci.
  • Je to pokrm stejně dobrý horké i studený.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]