Pařížský květák zapečený v bešamelu
("Prima varečka" TV Prima, červen 2000, Petr Rychlý)

Suroviny:
  • 1 květák
  • 200 g ementálu část na silnější hranolky a část nastrouhat
  • 100 g uzeného masa na silnější proužky
    Na omáčku bešamel:
  • 60 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • pepř, sůl
    Příloha: láhev červeného vína

    Postup přípravy:
  • Květák uvaříme ve vodě, avšak ne příliš doměkka.
  • Do částečně uvařeného květáku vpichujeme hranolky nakrájené z ementálu a uzeného masa.
  • Přečnívající konce uřízneme do úrovně květáku.
    Připravíme hustý sýrový bešamel:
    Z másla a tuku připravíme světlou jíšku a postupně do ní přidáváme studené mléko a rozmícháváme na vodní lázni do hladka (bešamel).
  • Pak přidáme poměrně dost pepře a přiměřeně osolíme a nakonec vmícháme ještě za tepla část nastrouhaného sýra.
  • Vymažeme pekáč a na něho umístíme prošpikovaný květák, který potřeme poměrně hustým sýrovým bešamelem.
  • Pak to strčíme do trouby a zapečeme.
  • Podáváme s černým pečivem a lahvičkou červeného vína.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]