Grilované plátky lilku s rajčaty a mozzarelou
(Dana Obermajerová, časopis ONA DNES" červenec 2006, řecká kuchyně)

Suroviny:
  • 2-3 lilky, na plátky, asi 1 cm silné
  • 3 větší rajčata, na plátky
  • 250 g mozzarelly, na plátky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • hrst listků čerstvé bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
    Příloha: čerstvé bílé pečivo

    Postup přípravy:
  • Plátky lilků osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut vypotit.
  • Mezitím připravíme česnekovou marinádu (viz níže).
  • Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo papírovým ubrouskem.
  • Osušený lilek opečeme na rozpáleném grilu nebo na pánvi z obou stran a po upečení plátky potřeme česnekovou merinádou.
  • Podáváme tak, že vždy mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly, plátek rajčete a posypeme např. lístky bazalky.
  • Nabízíme s čerstvým bílým pečivem.
    Příprava česnekové marinády:
  • smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli.
    Poznámka DDK: - bazalku můžeme nahradit jinými čerstvými bylinkami např. oreganem, saturejkou, rozmarýnem a pod.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME