Chřest vařený po francouzsku 2x

Chřest po provensálsku - Asperges á la provence
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 28, Svépomoc Praha, 1989, francouzská kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg chřestu
  • sůl
  • 5 lžic másla
  • špetka cukru
    Na omáčku
  • 3 stroužky česneku
  • hrst lístků bazalky
  • 1/2 šálku panenského olivového oleje
  • 50 g rokfóru (nivy)

    Postup přípravy:
  • Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté konce stonků, opláchneme a svážeme do svazků po 6-8 kusech.
  • Svazky vložíme do nádoby s osolenou vodou tak, aby byly ponořeny, přidáme špetku cukru a za mírného varu uvaříme doměkka. Vidličkou zkusíme jestli jsou dostatečně měkké, pak je scedíme (vývar můžeme použít k přípravě zeleninové polévky).
  • Uvařený chřest velmi opatrně rozdělíme na talíře, zde urovnáme a polijeme souběžně připravenou omáčkou.
    Příprava omáčky:
  • Sýr nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou, smícháme s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a jemně nasekanou bazalkou.
  • Směs šleháme nebo mixujeme až se suroviny spojí.
    nahoru

    Poznámka DDK:
    Chřest po vlámsku
    - je původem rovněž z Francie, a to z nejseverněji položené kulinářské oblasti souhrně nazývanou "Nord". Teplý vařený chřest je zde podáván s máslovo-žloutkovou omáčkou připravenou poněkud odlišně. Tato oblast francouzských Flander je v kulinářském ohledu typickou pohraniční oblastí, kde se lehká a velice rozmanitá francouzská kuchyně snoubí s poněkud hutnější a "gruntovnější" sousední kuchyní belgickou, ovlivňovanou kuchyní holandskou. Hlavní poklad oblasti Nord, kam ještě se řadí oblast Picardie a Artois, je právě zelenina.


    Chřest po vlámsku - Asperges á la flamande
    (Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 265, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 1,5 kg chřestu
  • 2 žloutky z vajec uvařených natvrdo
  • 1 citrón
  • 150 g másla
  • pepř
  • nasekané bylinky: kerblík a pažitka

    Postup přípravy:
  • V míse rozmělníme žloutky vařené natvrdo a přidáme za stálého míchání po troškách rozpuštěné vřelé máslo.
  • Do vzniklé omáčky přidáme nasekaný kerblík a nůžkami nastřihanou pažitku. Touto omáčkou polijeme na talířích srovnané tyčinky vařeného chřestu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]