Čínské zelné závitky
(Cornelia Schinharl: "Party Basics", Euromedia Group - Ikar Praha, 2005, čínská kuchyně)
Čínské zelné závitky - podávané na párty jsou opravdová pochoutka. Můžeme je připravit 2-3 dny předem, uchovávat v marinádě zakryté v ledničce a pak je kombinovat např. s polévkou miso, zázvorovým dipem nebo rybími krekry.
Suroviny pro 16 kusů:
  • 1 hlávka bílého zelí (nespotřebujeme ji celou)
  • sůl
  • 1 červená paprika, na jemné nudličky
  • 1 svazek jarní cibulky, na jemné nudličky
  • 2 červené chilli papričky, na prstýnky
  • 1 kousek čerstvého zázvoru, oloupaný, na nudličky
  • 3 lžice oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce rýžového (ovocného)

    Postup přípravy:
  • Z hlávky zelí odstraníme povadlé listy a vyřízneme košťál.
  • Do varu uvedeme větší množství osolené vody.
  • Do vařící vody vložíme zelnou hlávku a povaříme asi 8 minut.
  • Potom hlávku vyjmeme, dáme na síto, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
  • Opatrně oddělíme asi 16 menší listů nebo 8 větších, které rozpůlíme.
  • Pak ještě další čtyři listy, které nakrájíme na jemné nudličky. Ostatní listy zelí rozprostřeme na prkénko nebo vál a poklademe nudličkami zeleniny (cibulky, papriky a zelí).
  • Okraje zelných listů přehrneme dovnitř a list pevně srolujeme.
  • Závitky pokládáme do mísy.
  • Nakrájený zázvor a chilli papričky svaříme ve 100 ml vody s olejem, cukrem, solí a octem.
  • Nálevem zalijeme závitky a marinujeme je asi 1-3 dny v ledničce.
    »Čínská kuchyně je proslulá a i u nás má četné vyznavače. Na dvoře "synů nebes" připravovali kuchaři jídla neobyčejná. Nosili na podnosech pardálí játra, medvědí tlapy, krokodýlí srdce. Tu exotikui, zejména v názvech, si čínská kuchyně zachovala dodnes. V čínské restauraci můžeme ochutnat "zápas draka s tygrem". Zvědavý labužník zjistí, že nejedl nic jiného, než polévku s hadím masem, to je ten drak, smíchaným s masem vykrmené chovné kočky. Ta je tím tygrem. Nebo "divoká slepice je slepice docela krotká, ale kuchař se při přípravě pustil do řádného kořenění. Jídla zvaného "mravenci lezou na srom" se patrně ulekneme. Přejde nás chuť na mravence, dokonce lezoucí. Pak ovšem zjistíme, že je to osmažená rýže s pikantní zálivkou. Takže, žádný strach z Číny.

    (Vybráno z kalendáře Vlastimila Pantůčka "Vařící muži", recept na srpen 1991)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]