Zelné závitky s houbovou omáčkou
(Z časopisu "Recepty prima nápadů", s.27, srpen 2006)
Zelné závitky - s houbovou omáčkou jsou neobvyklou a nečekanou kombinací, která však dá vzniknout vegetariánskému pokrmu znamenité chutí.
Suroviny:
  • 1 hlávka zelí, očištěná a rozdělená na listy
  • sůl
  • 500 g nakrájené zeleniny (kedluben, mrkev, květák, pórek)
  • 300 g čerstvých hub
  • 3 cibule
  • olej
  • petrželová nať
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • sůl a mletý pepř
  • 6 rajčat
  • zeleninový vývar nebo voda na podlití dle potřeby
  • 40 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bylinky na posypání
  • smetana ke šlehání

    Postup přípravy:
  • Na pánvi necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu a pět minut podusíme. K vychladlé zelenině přidáme petrželku, vejce, strouhanku, vše promícháme a opět chvíli dusíme.
  • Do spařených osušených zelných listů vložíme dvě lžíce zeleninové směsi, listy srolujeme na závitek a převážeme nití. Na pekáči závitky opečeme na cibulce a přidáme nakrájená rajčata.
  • Vše zapečeme v troubě při 200°C. Závitky můžeme během pečení podlívat vývarem nebo vodou. Mezitím orestujeme na cibulce nakrájené houby a vysmažené je zaprášíme moukou.
  • Upečené závitky vyjmeme z pekáče, rozpečená rajčata rozmixujeme a tento protlak přidáme k houbové směsi. Dochutíme solí a pepřem, případně bylinkami, vmícháme sladkou smetanu a nakonec přidáme petrželovou nať.
  • Zelné závitky touto omáčkou zalijeme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]