Cuketová pochoutka od Emy
(Recept původně z pořadu ČR Brno a do DDK byl poskytnut paní Emou Maděrovou z Buchlovic v červenci 2003)Slaný cuketový koláč - je opravdickou pochoutkou a vřele ho všem doporučuji. Když jsem recept získal, při pobytu na Moravě v Buchlovicích a ochutnal koláč u zmíněné kamarádky, tak jsem ho v následujích dnech úspěšně pekl na svém moravském "turné" u všech svých navštívených příbuzných a pak samozřejmě i doma v Kralupech. Je lehký, vhodný pro letní vedra a může být připraven zcela bez masa. Pojídáme ho s radostí a požitkem teplý i studený. Když ho vyzkoušíte, dáte mně určitě za pravdu.
Suroviny:800 g cukety200 g polohrubé mouky1 prášek do pečiva 1 střední cibule1-2 stroužky česneku5 vajec100 ml (5 lžíc) rostlinného oleje150-200 g šunkového salámu nebo kabanosu, případně vařené maso z uzených žebírek; pro vegetariány použijeme maso Robi nebo sójovou šunku aj.- vše vždy nakrájené na menší kouskymleté koření podle chuti a zálib (pepř, san-sho, chilli aj.)hrst nasekaných čerstvých bylinek: petrželová nať, tymián, oregáno, bazalka a pod.)200 g tvrdého sýra, nastrouhaného (2/3 do těsta a 1/3 na posypání)1/2 lžičky soli1 lžička zeleninového ochucovadla (Vegeta aj.)
Příloha: nové brambory s máslem a bylinkami
Postup přípravy:Cukety oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy. Cibuli s česnekem případně i s uzeninou krátce orestujeme na malém množství oleje. Do cuketové hmoty přidáme olej, vejce, bylinky, koření, sůl, osmahnutou cibuli s česnekem a uzeninou (nakonec ta tam ani nemusí být) a 2/3 připraveného množství sýra. Promícháme a přidáme mouku s kypřícím práškem a umícháme relativně řídkou směs. Směs nalejeme na vymazaný a strouhankou nebo kukuřičnou krupicí vysypaný plech normální velikosti (vrstva těsta by neměla být moc silná ani tenká). Těsto pečeme v asi 2 cm tlusté vrstvě při 180° až 190°C asi 25 až 30 minut v předehřáté troubě. Asi 10 minut před koncem pečení posypeme povrch zbytkem nastrouhaného sýra a dopečeme dozlatova. Nakrájíme na čtverečky a podáváme s bylinkovými bramborami ohřátými na másle.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME