Cuketová pochoutka od Emy
(Recept původně z pořadu ČR Brno a do DDK byl poskytnut paní Emou Maděrovou z Buchlovic v červenci 2003)
Slaný cuketový koláč - je opravdickou pochoutkou a vřele ho všem doporučuji. Když jsem recept získal, při pobytu na Moravě v Buchlovicích a ochutnal koláč u zmíněné kamarádky, tak jsem ho v následujích dnech úspěšně pekl na svém moravském "turné" u všech svých navštívených příbuzných a pak samozřejmě i doma v Kralupech. Je lehký, vhodný pro letní vedra a může být připraven zcela bez masa. Pojídáme ho s radostí a požitkem teplý i studený. Když ho vyzkoušíte, dáte mně určitě za pravdu.
Suroviny:
  • 800 g cukety
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 střední cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • 100 ml (5 lžíc) rostlinného oleje
  • 150-200 g šunkového salámu nebo kabanosu, případně vařené maso z uzených žebírek; pro vegetariány použijeme maso Robi nebo sójovou šunku aj.- vše vždy nakrájené na menší kousky
  • mleté koření podle chuti a zálib (pepř, san-sho, chilli aj.)
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek: petrželová nať, tymián, oregáno, bazalka a pod.)
  • 200 g tvrdého sýra, nastrouhaného (2/3 do těsta a 1/3 na posypání)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička zeleninového ochucovadla (Vegeta aj.)
    Příloha: nové brambory s máslem a bylinkami

    Postup přípravy:
  • Cukety oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy.
  • Cibuli s česnekem případně i s uzeninou krátce orestujeme na malém množství oleje.
  • Do cuketové hmoty přidáme olej, vejce, bylinky, koření, sůl, osmahnutou cibuli s česnekem a uzeninou (nakonec ta tam ani nemusí být) a 2/3 připraveného množství sýra.
  • Promícháme a přidáme mouku s kypřícím práškem a umícháme relativně řídkou směs.
  • Směs nalejeme na vymazaný a strouhankou nebo kukuřičnou krupicí vysypaný plech normální velikosti (vrstva těsta by neměla být moc silná ani tenká).
  • Těsto pečeme v asi 2 cm tlusté vrstvě při 180° až 190°C asi 25 až 30 minut v předehřáté troubě.
  • Asi 10 minut před koncem pečení posypeme povrch zbytkem nastrouhaného sýra a dopečeme dozlatova.
  • Nakrájíme na čtverečky a podáváme s bylinkovými bramborami ohřátými na másle.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]