Cuketa s kyselou smetanou a koprem Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, strana 133, Paseka Litomyšl 1996)

Suroviny:
  • 700-900 g cukety
  • 1 drobně sekaný středně velký stroužek česneku
  • 1 pokrájená středně velká cibule
  • 1 sekaná středně velká zelená paprika
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého kopru (1/2 lžičky sušeného
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1/2 šálku kyselé smetany

    Postup přípravy:
  • Neloupanou cuketu umyjeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka.
  • V litinové pánvi podusíme na oleji česnek, cibuli, a zelenou papriku doměkka.
  • Přidáme cuketu a dusíme nepřikrytou 10 až 15 minut za občasného obracení.
  • Cuketa může být lehce nahnědlá, ale musí zůstat křehká.
  • Kyselou smetanu smícháme s koprem, solí, pepřem a parmazánem, vlijeme do pánve, důkladně prohřejeme, ale již nevaříme.
  • Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory.

    Poznámka DDK:
    Tykev dušenou ve smetanové omáčce".
    - čeští kuchaři a hospodyňky připravují malinko jinak. Oloupanou tykev (1000 - 2000 g) nakrájí na dílky, zbaví jader, nastrouhají na hrubé nudličky, osolí a nechají chvíli vypotit. Mezitím z másla (2 lžíce) a mouky (1 1/2 lžíce) připraví světlou jíšku a zalijí ji vývarem z jedné kostky masoxu, dobře prošlehají a povaří. Potom tam nasypou nakrájenou tykev a podusí doměkka (nerozvařit!). Pokrm ochutí cukrem (asi 1 lžička), přidají 2 lžíce posekaného kopru - ten tam také patří. Vše zalijí smetanou a jen zlehka prohřejí. Při podávání ochutí citrónovou šťávou a předloží s vařenými brambory.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]