Zapečené cukety - Gratin de courgettes
(France Monthly, únor 2003, francouzská kuchyně)

Gratin de courgettes Tykev - lidově nazývaná dýně, turek nebo známý patizon - "biskupská čepička", v obchodech jsou časté cukety se svými válcovitými, temně zelenými nebo zeleně žíhanými či žlutými plody aj. Všechny patří do společné rodiny rostlin tykvovitých ("Cucurbita L"). Jsou velmi prospěšné zdraví pro svůj nízký obsah sušiny, což je významné pro redukční diety, dále působí močopudně a tím blahodárně na ledviny a srdce. V průměru tykve obsahují 90% vody, 1% bílkovin, 5% sacharidů, 1,2% vlákniny, minerální látky jako fosfor, vápník, hořčík, méně obsahují železa a sodíku. Vitamínově jsou chudší, záleží však na druhu; např. u druhů se světlou dužinou ve 100 g je 6-9 mg vitamínu C a poměrně málo vitamínu B, odrůdy s oranžovou dužinou mají hodně provitamínu A (až 38 g/100 g). Z tykví lze připravit pokrmy na mnoho způsobů. Jsou vhodné na polévky, ke smažení, vaření, dušení, dále je můžeme péci, chutně zapékat aj. V kuchyni lze využít kromě plodů i samčí velké květy, např. plnit je nádivkami a nebo dát do polévek. Mladé tykve většinou neloupeme. Při zapékání je lepší ponechat slupku, zpracování je o hodně snadnější a tykev po upečení lépe drží tvar. Ve staročeských kuchařských knihách jsou předpisy na přípravu tykve považovány jako něco cizorodého, jako je např. předpis na sladké jídlo se smetanou, vejci a cukrem nazvané "Kaše v uherských zemích z mladých tykví". Naproti tomu, jak uvádí M. Beranová, bylo v Praze ve 14.-15. století pěstování dýní a melounu natolik rozšířeno, že se někteří zahradníci specializovali a nazývali se "dýňaři" či "melounici". V letošním podzimu se na zahrádkách urodilo hodně různých druhů tykví a věřím, že dalším receptem přispěji k jejich chutné spotřebě a jistě i k trvalé oblibě. Zdravím vás "dýňaři"!

Suroviny pro 6 osob:
  • 1,4 kg cuket, tj. asi 6 cuket, oloupaných a na plátky 6 mm silné
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 110 g slaniny na 4 plátky
  • 1 šálek šlehačky
  • 1 šálek mléka
  • 120 g (4 lžíce) mouky
  • 1 šálek strouhaného tvrdého sýra švýcarského typu
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm během asi 2 minut plátky slaniny asi 6 mm silné.
  • Přidáme plátky cuket, osolíme a opepříme. Zahříváme na středně silném ohni po dobu 20 minut za občasného zamíchání.
  • Troubu nastavíme na 200 °C a zapneme.
  • Cuketu posypeme moukou a vmícháme mléko současně se smetanou, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.
  • Směs promícháme a zahříváme na středním plameni 2-3 minuty.
  • Směs pak přemístíme do tukem pomazané skleněné pečící misky o průměru 23 cm. povrch posypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při 200°C.
  • Ke konci pečení můžeme zapnout v troubě gril a během 3 až 5 minut pozorujeme jak se na sýru se vytváří bubliny.
  • Jakmile se už zbarví dozlatova pečení přerušíme.
  • Pokrm můžeme podávat teplý i za studena.
    Bon Appétit!
    Velmi podobnou variantou tohoto původně francouzského receptu je zjednodušený postup, který zaslal Lukaš Kubový z Prahy do časopisu "Pošli recept" (červenec 2009). Nazval jej "Cuketa se sýrem a slaninou". Zapečený pokrm podáváme samostatně nebo s opečenou vekou potřenou bylinkovým máslem. Pokud použijeme cuketu mladou nemusíme ji vůbec loupat, abychom nepřišly o cenné minerály a vitaminy obsažené ve slupce.
    Zapečená cuketa se sýrem a slaninou
    Zapečená cuketa se sýrem a slaninouSuroviny:
  • 1 středně veká cuketa, na plátky
  • 200 g anglické slaniny, na tenké proužky
  • 200 g tvrdého sýra (např. eidam, ementál, gouda), nahrubo nastrouhaný
  • 200 g rajčat na plátky
  • 220 ml smetany
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • špetka soli
    Postup přípravy:
  • V misce smícháme smetanu, utřený česnek se špetkou soli
  • Zapékací misku vyložíme nakrájenou zeleninou a slaninou.
  • Zasypeme strouhaným sýrem a dáme péct do středně vyhřáté trouby (180°C) asi 30 minuty
  • Pochvilce pečení zalijeme vše smetanou a dopečeme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]