Cibule nadívaná parmazánem dle Cesara Giacone
(Recept z magazínu Hospodářských novin, str. 20, září 2007)
»Cibule - se pěstovala v Mezopotámii ve 3. tisíciletí př. n. l. a velmi rozšířená byla v Egyptě, kde ji prý uctívali jako božstvo. Syrová byla rozšířeným lidovým jídlem i v antice, ale lepší vrsty se jí kvůli zápachu vyhýbaly. Labužnická kuchyně se však bez ní neobešla, ať již šlo o syrovou drobně pokrájenou do salátů a omáček, nebo cibuli pečenou, smaženou či vařenou. Nejstarší zpráva o cibuli z Čech je z roku 1073. Kronikář Kosmas vypráví, jak tehdy olomoucký biskup Jan měl k snídaní sýr s cibulí a kmínem. Toto jídlo obyčejných lidí, nevhodné prý pro biskupa, tak rozčílilo pražského biskupa Gebharta (Jaromíra), že Jana při návštěvě Olomouce napadl a zbil. Je nutno poznamenat, že pražský biskup, mladší syn z Přemyslovského rodu, olomouckého biskupa opravdu nenáviděl, protože ten mu existencí svého nového biskupství ubíral na právech i pěnězích. Cibule a sýr byly zástupným problémem, který mu umožnil chovat se neurvale a alespoň trochu si vybít vztek.«

(Magdalena Beranová:"Jídlo a pití ve starověku a středověku", str. 153, Academia Praha, 2005)
Suroviny na 4 porce:
  • 4 středně velké cibule
  • 100-150 g nastrouhaného parmazánu (nebo obdobného moravského sýru Gran Moravio)
  • hrubá mořská sůl na pokrytí části plechu pod cibulemi

    Postup přípravy:
  • Každou cibuli očistíme, ale neloupeme ji úplně a nějaké "šatičky" ponecháme. Vydlabeme střed cibulí a do vzniklé dutiny napěchujeme strouhaný parmazán (nebo sýr Gran Moravio).
  • Naplněné cibule dáme na plech na vrstvu mořské soli a v troubě pečeme, až jsou zkaramelizované dohněda.
  • Podáváme jako teplý předkrm.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]