Maďarské "lecsó" - lečo (6x)
(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", Culinaria Könemann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)
Lecsó neboli lečo - je typické maďarské jídlo připravované z rajčat, paprikových lusků a cibule. Jednotlivé pokrmy se mohou od sebe odlišovat typem použitých paprik. Někteří přísahají na palčivě pálící druh "bogyiszlói" (banana chili), jiní dávají přednost sladším nebo mírně pálivým odrůdám. Nejčastějším výsledkem bývá kompromis, kdy se použije jen několik ostrých ve větším množství nepálivých sladkých druhů. Avšak výběr musí být dělán odpověďně, protože i jedna velmi pálivá paprika může chuť pokrmu znehodnotit. V zimě jsou čerstvá rajčata a papriky pro řadu maďarských jídel, jako je např. "porkolt", tradičně nahrazována konzervovanou nebo zmrazenou směsí uvedených druhů zelenin. K uchování se ještě horké lečo nacpe do sterilizovaných sklenic. Na povrch se nalije jedna lžíce tuku. Sklenice jsou ihned uzavřeny, zabaleny do papíru a tak uchovávány. Malé sklenice jsou využívány i během sezóny pro ochucení různých pokrmů; velké sklenice jsou ponechány až na zimu jako zásobárna pro přípravu kompletního pokrmu - leča. Ke zmrazení je lečo připraveno podle základního receptu, pak je rozděleno do dobře uzavíratelných obalů (např. plastové krabice s víčkem), vhodných k uskladnění v mrazáku.
Lecsó Lecsó - základní předpis
Suroviny:
  • 1 kg paprik, bez stonků a semínek, na pásky nebo na kolečka
  • 500 g rajských jablíček, nakrájená nebo rozmačkaná
  • 1 velká cibule, nakrájená najemno
  • 4 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžíce mleté papriky
  • sůl
    Postup přípravy:
    V kastrolu na rozpáleném oleji osmahneme za stálého míchání cibulku dosklovita. Nádobu sejmeme z ohně a vmícháme papriku. Přidáme nakrájené paprikové lusky, sůl a zakryjeme poklicí. Dusíme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme rajčata a pokračujeme v dušení dokud není zelenina měkká.

    Lecsó s uzenkou
    Suroviny:
  • lečo dle základního předpisu
  • 200 g uzenky, nakrájené na kolečka (např. debrecínské párky)
    Postup přípravy:
    Téměř před koncem přípravy leča základním postupem přidáme do hrnce nakrájenou uzenku a podusíme spolu několik minut - jen ji prohřejeme. Do leča můžeme vložit uzenky vcelku; počítejme vždy jeden pár na jednoho strávníka.
    nahoru

    Lecsó s rýží
    Suroviny:
  • lečo dle základního předpisu
  • 80 g rýže
  • olej
  • voda a sůl, nejsou nezbytné.
    Postup přípravy:
    Připravujeme lečo dle základního receptu , pak přidáme rýži a necháme ji nabobtnat v rostlinné šťávě. Pokud je jí málo přidáme trochu vody a pak budeme muset pravděpodobně pokrm malinko dochutit solí.
    nahoru

    Lecsó s těstovinovou rýží
    Suroviny:
  • lečo dle základního předpisu
  • 80 g těstovinové rýže (viz tarhoňa, případně jiných drobných těstovin)
    Postup přípravy:
    Připravujeme lečo dle základního receptu, pak přidáme těstovinu a necháme ji v zeleninové šťávě uvařit "al dente". Pokud je to nutné přidáme přiměřené množství vody a pokrm dosolíme.
    nahoru

    Lecsó na tuku vypečeném ze slaniny
    Suroviny:
  • lečo dle základního předpisu
  • 150 g uzené slaniny, na kostky
    Postup přípravy:
    Připravujeme lečo dle základního receptu, ale místo oleje použijeme tuk vypečený ze slaniny. Před přidáním zeleniny škvarečky z tuku vyjmeme.
    nahoru

    Lecsó s vejci
    Suroviny:
  • lečo dle základního předpisu
  • 1-2 vajíčka na osobu
  • sůl
    Postup přípravy:
    Vajíčka rozbijeme a rozšleháme dohladka s přídavkem malého množství soli. Směs přidáme na připravené lečo dle základního receptu, zahříváme za míchání až se vejce srazí. Pro tuto variantu je vhodný i předpis s vypečenou slaninou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]