Smažené artyčoky se dvěma omáčkami
("Prima vařečka, TV Prima, 2000)
Artyčoky - jsou statné vytrvalé rostliny teplého klimatu dorůstající do výšky jednoho metru. Patří mezi zeleninu lahůdkovou a používáme její hlavice, tj. květní úbory. Připravujeme je buď v celku nebo jen jejich dužnatá dna, zvaná lůžka. Před tepelnou úpravou odřízneme dřevnatou část stonku, odstraníme povadlé listy, obnažené lůžko potřeme citrónovou šťávou, aby nezčernalo. Pro dosažení lepšího vzhledu hlavice ovážeme. Artyčoky mají nepříjemnou hořkou chuť pouze tehdy, připravujeme-li je nesprávně. Při čištění musíme stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. Se stonkem se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. Nejlépe je vůbec celý střed kuželovitě zespoda vyříznout nožem.
Suroviny:
  • 4 artyčoky
  • ocet
  • sůl
  • olej na smažení
    Na vinné těstíčko:
  • 2 vejce, 50 ml bílého vína, 2 lžíce oleje, 100 g hladké mouky, 50 g strouhaného sýra, sůl, muškátový
    Na estragonovou omáčku:
  • 50 g zakysané smetany, 100 g bílého jogurtu, 3 lžíce sekaného estragonu, 1 vejce natvrdo, sůl, bílý pepř, 1 lžíce estragonového octa
    Na česnekovou omáčku:
  • 5 stroužků česneku, 50 g jarních cibulek, 2 lžíce oleje, šťáva z 1 citrónu, pažitka, sůl, zelený mletý pepř.

    Postup přípravy:
    Artyčoky očistíme, oloupeme vrchní povadlé listy a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. K tomu připravíme velmi oblíbené vinné těstíčko rozmícháním vajec, hladké mouky, oleje, bílého vína, sýra, soli a muškátového oříšku. Artyčoky ve těstíčku máčíme a pomalu smažíme v oleji. Podáváme je polité s připravenými omáčkami, stačí jen smíchat uvedené suroviny.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]