Čínské dušené drůbeží žaludky
(Thang Jüngling, Laděna Štíbrová: "Domácí čínská kuchařka", Obrazová kuchařka Panoramy, str.30, 1988, čínská kuchyně)

Suroviny pro 3 osoby:
  • 500 g drůbežích žaludků
  • 1 pórek, na tenká kolečka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky koření "Vegeta" (nebo podobného)
  • 2 lžíce karamelu
  • 1 lžíce octa
  • přibližně 500 ml teplé vody
  • přibližně 4 lžíce oleje na smažení
    Příloha: vařená rýže

    Postup přípravy:
  • Žaludky očistíme (pokud již nejsou) a celé rozkrojíme na dvě části.
  • Na vyklenuté masové části půlek žaludků uděláme podélně a napříč zářezy, až vytvoříme jakousi mřížku; řezy vedeme jen nepříliš hluboko, hlubším řezem bychom mohli žaludek úplně překrojit.
  • Ješte žaludky propláchneme jednou či dvakrát vařící vodou.
  • V horké vodě zbělí a nakrojení se více rozevře.
  • Mezitím nakrájený pórek krátce osmahneme na oleji, přidáme žaludky a zalijeme teplou vodou.
  • Mělo by jí být tolik, aby žaludky byly akorát zakryty.
  • Do vody vložíme všechno koření (sójová omáčka, zázvor, vegeta), cukr a na silném ohni přivedeme do varu.
  • Potom oheň ztlumíme a kastrol zakryjeme pokličkou.
  • Dusíme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny.
  • V závěru dušenou směs zakápneme octem pro doladění chuti a přidáme karamel pro zvýraznění barvy.
  • Po chvilce dušení podáváme s vařenou rýži.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]