Čínské dušené drůbeží žaludky
(Thang Jüngling, Laděna Štíbrová: "Domácí čínská kuchařka", Obrazová kuchařka Panoramy, str.30, 1988, čínská kuchyně)
Suroviny pro 3 osoby:500 g drůbežích žaludků1 pórek, na tenká kolečka2 lžíce sójové omáčky1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru1 lžička cukru1/2 lžičky koření "Vegeta" (nebo podobného)2 lžíce karamelu1 lžíce octapřibližně 500 ml teplé vodypřibližně 4 lžíce oleje na smažení
Příloha: vařená rýže
Postup přípravy:Žaludky očistíme (pokud již nejsou) a celé rozkrojíme na dvě části. Na vyklenuté masové části půlek žaludků uděláme podélně a napříč zářezy, až vytvoříme jakousi mřížku; řezy vedeme jen nepříliš hluboko, hlubším řezem bychom mohli žaludek úplně překrojit. Ješte žaludky propláchneme jednou či dvakrát vařící vodou. V horké vodě zbělí a nakrojení se více rozevře. Mezitím nakrájený pórek krátce osmahneme na oleji, přidáme žaludky a zalijeme teplou vodou. Mělo by jí být tolik, aby žaludky byly akorát zakryty.Do vody vložíme všechno koření (sójová omáčka, zázvor, vegeta), cukr a na silném ohni přivedeme do varu.Potom oheň ztlumíme a kastrol zakryjeme pokličkou.Dusíme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny.V závěru dušenou směs zakápneme octem pro doladění chuti a přidáme karamel pro zvýraznění barvy.Po chvilce dušení podáváme s vařenou rýži.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME