Maďarská restovaná husí játra - Sült libamájszeletek
(Maďarská kuchyně, 2004)
Suroviny pro 4 osoby:700-750 g husích jater500 ml chladného mléka1,5 kg husího sádla300-400 ml chladné vody1 střední cibule
Příloha: chléb
Postup přípravy:Husí jatra necháme jednu hodinu nasáknout zcela ponořená v dostatečném množství chladného mléka, pak je necháme okapat a otřeme do sucha. Nakrájíme husí sádlo, dáme do kastrůlku s 300-400 ml chladné vody a přidáme středně velkou cibulku rozkrájenou na čtvrtinky.Když varem zredukujeme kapalinu tak, že nám v kastrůlku zbývá jenom sádlo, teprve teď umístíme do rozhřátého sádla játra a restujeme je na mírném ohni, až získají zlatohnědou barvu.Pak je vyjmeme ze sádla, necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky. Okamžitě tu dobrotu podáváme poprášenou malým množstvím sladké papriky, nejlépe s obdobnými víny jako jsou maďarská: Hajósi cabernet nebo Villányi vörös.
Podle Eléka Magyara můžeme chutná husí játra připravit i dalšími způsoby:
Játra dušená v mléceDo hlubšího kastrolu vložíme větší kus syrového husího sádla, na to dáme pěkná játra z vykrmené husičky a nalejeme na ně tolik syrového, slabě osoleného mléka, aby byla zcela potopena. Necháme je tak 6-7 hodin stát, pak je dáme na plotnu a dusíme přikrytá na stejnoměrném, ale dosti prudkém ohni tak dlouho, až se mléko vyvaří.Pokličku sejmeme a játra osmažíme v samotném zbylém sádle po obou stranách během několika minut.
Játra dušená v hovězím vývaru protkaná lanýžem a hřebíčkemPodle dalšího způsobu dusíme játra, protažená plátky lanýže a jedním - dvěma hřebíčky, v silné hovězí polévce tak dlouho, až se polévka vyvaří (dáme jen tolik vývaru, aby játra byla potopena).
nahoru
ZPĚT na obsah kapitolyHOME